Dykglasögon för barn [Bäst i test 2023] Guide till val av dykglasögon

It's fun to be in the water and it's at least as fun to dive. Especially for children who find it especially fun to challenge themselves by moving underwater. And for the children to have a good diving experience, all that is needed is a pair of good diving goggles for children.

Dykglasögon för barn [Bäst i test 2023] Guide till val av dykglasögon
Innehållsförteckning

I denna guide ska jag därför titta närmare på dykglasögon för barn. För vad är unikt med dem? Vad bör du vara medveten om innan du köper? Vilka är de bästa? Och hur tar ditt barn hand om dem på bästa sätt?

  När vi når slutet av guiden hoppas jag att du har fått en bra inblick i dykglasögonens värld för barn, så att du kan välja rätt för ditt barn.

  Bästa dykglasögon för barn - Vinnare i test

   

  Aquasphere simglasögon junior (3-10) - Seal 2 - Grön (klar lins)
  -25 %
  (46)

  245 kr

  325 kr

  Watery Simglasögon barn - Mantis 2.0 - Altantic Pink
  -50 %
  🔥
  Bäst i test
  (30)

  179 kr

  355 kr


  Vad är unikt med dykglasögon för barn?

  Det som gör dykglasögon för barn unika jämfört med dykglasögon för vuxna är förstås storleken på glasögonen. Barnens mindre ansiktsform gör bara att om de bär ett par dykglasögon för vuxna så börjar de ta in vatten eftersom de vuxnas dykarglasögon inte är skapade för att sitta nära barnens mindre ansiktsform.

  Med sin mindre ram sitter dykglasögon för barn ordentligt på barnens ansikten. Detta säkerställer att inget vatten kommer in i glasen och att de sitter mycket bekvämare.

  Dessutom har man förstås också tagit hänsyn till att barn älskar färger. De flesta dykglasögon för barn kommer därför i färger som barn traditionellt älskar.

  Utöver det är det faktiskt inte så stor skillnad mellan dykglasögon för barn och dykglasögon för vuxna.

   

  När ska du välja rätt par för ditt barn

  Dykglasögon för barn, finns i flera olika kvaliteter, typer och med olika färger på glasögonen. Det kan därför vara lite av en djungel att lista ut vilken modell man ska välja till sitt barn.

  Nedan kommer jag därför in på de viktigaste punkterna du bör tänka på innan du köper ett par.


  Färgen på glaset

  Det första du måste tänka på när du köper dykglasögon till ditt barn är färgen på glaset. Färgen som linserna har är inte helt oväsentlig för att fungera så bra som möjligt under exakt de förhållanden som den enskilda färgen är avsedd för.

  Blå lins

  Den blå linse giver et relativt klart syn, men beskytter øjnene mod stærke lysglimt. Det kan være lysglimt, der eksempelvis kommer fra refleksionen af solens stråler i vandet.

  Bäst för: Vanliga ljusförhållanden med starka ljusglimtar

   

  Den blå linsen ger en relativt klar syn, men simning ögonen från starka ljusglimtar. Det kan vara ljusglimtar som till exempel kommer från reflektion av solens strålar i vattnet. Om resan går till simhallen, eller ditt barn måste dyka runt i vattenytan på stranden, passar därför dykglasögon med blå lins.

  Ett par dykglasögon för barn med blå lins är till exempel dessa Speedo's Futura Junior Flexiseal med blå lins.

   

  Klar lins

  Den klare linse er reelt set blot et stykke almindeligt glas, der er sat ud foran øjnene. Den klare linse yder derfor ingen beskyttelse mod solens stråler, undervandslyset i svømmehallen eller skarpe lysglimt. Til gengæld giver de et helt normalt og klart syn.

  Bäst för: Svagt ljus


  Den klara linsen är egentligen bara en bit vanligt glas framför ögonen. Den klara linsen ger därför inget skydd mot solens strålar, undervattensljuset i poolen eller skarpa ljusglimtar. I gengäld ger de en helt normal och klar syn.

  Därför är den klara linsen lämplig på platser där det är svagt ljus. Det blir alltså oftast i simhallen, eller om man måste dyka några meter ner i havet.

  Ett exempel på ett par dykglasögon för barn med klara linser är dessa Aqua Sphere Vista Junior med klar lins.

   

  Polariserad färg

   

  Princippet i en polarized farve, er at de skifter farve under forskellige lysforhold. Så hvis dit barn dykker et mørkt sted, er de helt klare. Og hvis der dykkes under stærke lysforhold, bliver de helt mørke.

  Bäst för: Öppet vatten


  Principen för en polariserad färg är att de ändrar färg under olika ljusförhållanden. Så om ditt barn dyker in i en mörk plats är de helt klara. Och om du dyker i starka ljusförhållanden blir de helt mörka.

  Den polariserade färgen är därför riktigt bra att använda i det öppna vattnet på stranden, där ljusförhållandena ständigt förändras, beroende på om du dyker eller plaskar i vattenytan.

   

  Spegel/Spegellins

  En mirror / spejl linse, spejler lys væk fra dykkerbrillerne. De tillader derfor kun meget lidt lys, at komme igennem glasset og ind til øjnene. Dit barns syn, bliver altså markant mørkere med mirror linser. De er derfor ikke gode at bruge, hvis der skal dykkes i mørkere forhold.

  Bäst för: Starka ljusförhållanden  En spegel/spegellins, reflekterar ljus bort från dykglasögonen. De tillåter därför endast mycket lite ljus att penetrera glaset och in i ögonen. Ditt barns syn blir alltså markant mörkare med spegellinser. De är därför inte bra att använda vid dykning i mörkare förhållanden.

  Detta gör dem i sin tur perfekta att använda i starkt ljus. Till exempel när du dyker vid vattenytan på stranden i strålande solsken.

  Dykglasögon med spegel/spegellins, vanligtvis för tävlingssim i simhallen. Och används mycket sällan för dykning i öppet vatten.

  Ett exempel på ett par dykglasögon för barn med spegellinser är dessa TYR Blackhawk Junior.

  Smoke/svart lins

  En smoke eller sort linse, reducerer mængden af lys, der kommer ind til øjnene. Smoke-udgaverne tillader relativt meget lys at komme ind, imens sorte linser, formørker synet betragteligt.

  Bäst för: Medelstarka ljusförhållanden

  En smoke, eller svart lins, minskar mängden ljus som kommer in i ögonen. Smoke-versionerna låter relativt mycket ljus komma in, medan svarta linser mörkar synen avsevärt.

  Dykglasögon med rök eller svart lins, är en vettig allroundglasögon som kan bäras under de flesta förhållanden. Men jag rekommenderar att använda dem i medelstarka ljusförhållanden som du hittar strax under havsytan eller i de flesta simbassänger.

  Men använd dem inte i svagt ljus, för här kommer de att göra det ännu svårare att se någonting.

  Aqua Sphere Kayenne Junior med mörka linser är ett bra exempel på dykglasögon för barn med smoke/svart lins.

   

  FÅ EN RABATKOD MED 10% RABATT

  Rabattkoden kan användas av alla nya kunder på alla produkter på hemsidan, inklusive de produkter som rekommenderas här i artikeln.

  Vad väntar du på? Få mer ut av din tid i och på vattnet!

  Framgång!

  Mask eller simglasögon?

  Det næste punkt du bør tage stilling til, er, om dit barn skal have en maske eller en svømmebrille. Der er fordele og ulemper ved begge typer, som jeg vil komme nærmere ind på herunder.
  Det næste punkt du bør tage stilling til, er, om dit barn skal have en maske eller en svømmebrille. Der er fordele og ulemper ved begge typer, som jeg vil komme nærmere ind på herunder.

  Nästa punkt du bör överväga är om ditt barn ska bära mask eller simglasögon. Det finns för- och nackdelar med båda typerna, vilket jag kommer att utveckla nedan.

  Simglasögon
  Simglasögon är de vi ser professionella simmare bära. De är strömlinjeformade så att de ger mindre vattentålighet. Och så sitter de tätt runt ögonen, vilket rekommenderas för barn i åldrarna 6 till 12 år.

  Fördelar och nackdelar med simglasögon

  • Fördelar: Sitter tätt runt ögonen så de sitter stadigt på plats och minimerar risken för att få i sig vatten. De ger också minsta möjliga vattentålighet
  • Nackdelar: Kan vara lite obehagligt länge eftersom de sitter helt inne i ögonhålorna. Och då ger de inte en ganska snäv syn


  Ett bra exempel på en simglasögon, dessa är Speedo Futura Biofuse Junior Flexiseal.

  En mask
  En mask, till skillnad från glasögon, sitter runt ögonen. Och det rekommenderas för barn i åldrarna 2 till 8 år. De är något bekvämare och ger en bredare sikt, vilket i sin tur är lite på bekostnad av vattentålighet.

  Fördelar och nackdelar med en mask

  • Fördelar: Är bekvämare. Och ger en bredare bild
  • Nackdelar: Vattentålighet är större. Och de har större risk att hamna i vatten

  Ett exempel på en mask är dessa Aqua Sphere Vista Junior.


  För tävling eller lek och plask?

  När du ska köpa dykglasögon till barn bör du välja modell, utifrån vad de ska användas till. Så här behöver du bestämma om de ska användas till tävling eller till lek och plask.

  För tävling
  Vid köp av dykglasögon för tävlingsbruk bör de vara så strömlinjeformade som möjligt överhuvudtaget. För tävlingar betyder snabbhet allt. Och därför måste dykglasögonen ge så lite vattenmotstånd som möjligt.

  Et rigtigt godt par dykkerbriller til konkurrence, er TYR Tracker Junior Racing.

  Det är också en fördel att dykarglasögonen har en snäv sikt så att ditt barn kan fokusera till hundra procent på att ta sig fram. Och då måste linserna också gilla att vara av det mörka slaget, eftersom det gör det lättare att koncentrera sig i poolvattnet.

  Ett riktigt bra par dykarglasögon för tävling är Speedo motionären Flexiseal


  För lek/stänk
  Om ditt barn behöver leka och plaska med sina dykarglasögon bör komfort vara av största vikt. Det kommer därför vara en fördel att ha en mask så att sikten blir bred och de inte klämmer inuti ögonhålorna. Linserna måste också vara klara eftersom den klara linsen gör det lättare att se.

  WateryMantisKidsAtlanticBlue

  Watery Mantis Kids - Atlantic Blue, är ett exempel på en bra dykglasögon för lek och plask.

   

  Hur du ser till att de är de rätta för ditt barn

  För att dykarglasögonen ska hålla tätt är det viktigt att ha rätt storlek. Och eftersom det är praktiskt taget omöjligt att testa dykarglasögonen i vatten ute i butikerna så finns det som tur är en annan bra metod att testa om man har rätt storlek.

  Sätt helt enkelt glasögonen upp till ditt barns ögon, utan att sätta på nackremmen. Om glasögonen sitter på plats i några sekunder eller mer kommer de att sitta perfekt. Och då minimeras risken avsevärt att de tar in vatten.


  Bäst i test: Dessa dykglasögon för barn är de bästa

  Jag hoppas att du vid det här laget har blivit mycket klokare på vad du ska se upp med när du köper simglasögon till barn. Det är därför dags för mig att nu presentera dig för de dykglasögon för barn som jag har testat för att vara bäst.

  För att göra det enklare för dig att köpa rätt dykglasögon har jag valt att utse en testvinnare i följande fyra kategorier:

  • Bäst för priset för barn från 6 till 12 år
  • Bäst för lek och plask för barn från 2 till 6 år
  • Bästa simglasögonen för lek och plask för barn från 6 till 12 år
  • Bästa masken för lek och stänk för barn från 6 till 12 år
  • Bäst för tävlingsträning och tävlingar för barn från 6 till 14 år


  Bäst för priset för barn 6-12 år: Watery Mantis Kids

  Watery Mantis Kids - Atlantic Blue

  För många barn kan simsglasögon vara avgörande för deras upplevelse i vattnet. Det är därför viktigt att de har simglasögon från första turen i vattnet som ger dem en lagom stor och bred sikt – det är vad den här modellen Watery Mantis Kids gör. Med andra ord, med Mantis glasögon kan ditt barn känna sig tryggare i vattnet.

  Glasögonen är gjorda med en stor och vid lins som säkerställer ditt barn den ursprungliga synen. Som förälder, oroa dig inte för att repa eller skada glasögonen eftersom de är gjorda med hållbara glasögon och en stark båge.

  Glasen är försedda med anti-dimbehandling så att dimmigt glas inte blir ett störande element. Resåren och passformen på själva glasögonen är lätta att justera, så enkelt att barnet kan göra det själv genom att trycka på knapparna på sidan.

  Fördelar med Watery Mantis Kids

  • Stor och bred 180 graders vy
  • Klar lins så den kan användas både inomhus och utomhus
  • Lätt att justera resåren, så lätt att barnet kan göra det själv
  • Förstärkta linser och båge
  • Förstärkta tätningar så att vatten inte tränger in

  Nackdelar med Watery Mantis Kids

  • Storleken på glasögonen ger mer vattentäthet än till exempel tävlingsglasögon

  Bäst för lek/stänk för barn 2-6 år: Aqua Sphere Sealkid 2

  Aqua Sphere Seal 2 för barn Grön - Klar lins

  Barn i åldrarna 2 till 6 år behöver en bekväm mask med bred syn. Och det får de när du köper ett par Aqua Sphere Sealkid 2. För här är utsikten och komforten verkligen på topp.

  Linsen är klar och stor vilket säkerställer en bra och naturlig sikt. Och den breda ramen med silikonbeläggning gör att de sitter bekvämt och nära ditt barns ansikte.

  Dessutom justerar Aqua Spe Sealkid 2 unikt eftersom nackremmen har ett dragsystem. Därför behöver du bara dra i remmen för att justera storleken. Och det är så enkelt att även den minsta kan ta reda på det.

  Och på grund av dessa funktioner är Aqua Sphere Sealkid 2 de absolut bästa dykglasögonen för barn i åldrarna 2 till 6 när de leker och plaskar på stranden eller i poolen.

  Fördelarna med Aqua Sphere Sealkid 2

  • Dragsystemet gör att nackremmen är enkel och snabb att justera
  • Stor och tydlig lins som ger en vid och naturlig bild
  • Bred ram med silikonbeläggning, ser till att de är bekväma och håller vattnet ute
  • Linsen är gjord av plexisol som är säkrad mot rapport
  • Anti-dimmglas ser till att glasögonen inte immar

   

  Nackdelar med Aqua Sphere Sealkid 2

  • Är lite stor och klumpig
  • Är i första hand lämplig för användning i poolen och inte så mycket för en promenad på stranden

   

  Bästa simglasögonen för lek/stänk för barn 6-12 år: Speedo Biofuse Flexiseal Junior

  Speedo Futura Junior Flexiseal - rosa

  Med ett par Speedo Biofuse Flexiseal Junior får du simglasögon som är perfekta när barn från 6 till 12 år ska leka och plaska i vattnet. Den har en relativt kompakt storlek, utan att sitta helt innanför ögonen. Och det gör dem superbekväma, samtidigt som de minimerar risken för att de får i sig vatten.

  De ger också en bra och vidsträckt utsikt. Och eftersom linserna är UV-belagda och är lätt blåaktiga ger de ett bra solskydd för ögonen när solen är uppe.

  Och huvudremmen är också superlätt att justera. Även med ett brett utbud som gör att de faktiskt kan användas av barn under sex år, om ansiktet är stort.

  Speedo Biofuse Flexiseal Junior är faktiskt en ganska bra allroundglasögon som kan användas både till simning och till lek och plask. Men det är lek och plask de är bäst på. Och det gör dem till kategorins klara testvinnare!

  Fördelar med Speedo Biofuse Flexiseal Junior

  • Designen, liksom de mer traditionella simglasögonen, gör att de sitter bättre vid snabba rörelser under vattnet
  • Nackremmen är enkel och snabb att justera
  • Linserna är UV-belagda, anti-dimbehandlade och formade för att ge så bred sikt som möjligt på denna typ av glasögon
  • Sitter nära och bekvämt
  • Avsedd för både inomhus- och utomhusbruk
  • Finns i lila, blått, vitt och grönt, så det finns en modell för alla smaker

   


  Nackdelar med Speedo Biofuse Flexiseal Junior

  • Även om de har en relativt bred betraktningsvinkel, ger de inte en 180 graders vy
  • De ser ut som traditionella glas, men är fortfarande något större. De ger därför mer vattentålighet jämfört med tävlingsglasögon, så denna modell är i första hand avsedd för lek i vattnet

  Bästa lek-/stänkmasken för barn 6-12 år: Aqua Sphere Vista Junior

  Aqua Sphere Vista Junior - Klar lins

  Om synlighet och komfort ska vara en absolut prioritet för ditt barn i åldrarna 6 till 12, och dykglasögon ska användas för lek och plask, kommer du inte att få en bättre modell än vad du gör med Aqua Sphere Vista Junior.

  Här har vi ett par dykarglasögon av masktyp som förutom sin 180 graders breda synlighet även kommer med tydliga anti-dimbehandlade linser. Ditt barn undviker därför att glaset immar. Och så kan den se allt omkring sig, helt naturligt.

  Aqua Sphere Vista Junior sitter runt ögonen vilket gör dem superbekväma. Det är också tack vare sin mjuka silikonbeläggning som inte lämnar märken i ansiktet när masken tas bort.

  När det kommer till att bara leka och plaska fritt är Aqua Sphere Vista Junior den bästa masken när ditt barn är mellan 6 och 12 år!

  Fördelar med Aqua Sphere Vista Junior

  • UV-belagd lins skyddar mot solens strålar utanför
  • Anti-dimbehandlingen gör att de inte immar
  • Brett synfält ökar barnets känsla av trygghet
  • Smal profil gör dem lämpliga att simma med. Inte i paritet med bestämda tävlingsglasögon, men de kan fortfarande användas till simning
  • Enkel och snabb justering av huvudremmen, även för små barn
  • Sitter bra nära huvudet utan att vara obekvämt
  • Finns med både klara och blåa linser, precis som varje färglins finns med bågar i två olika färger

   


  Nackdelar med Aqua Sphere Vista Junior

  • Tack vare den smala profilen kan den användas för simning. Men om det vore för seriös simträning så har de fortfarande för mycket vattentålighet. Så de lämpar sig därför i första hand för lek och plask

   

  Bäst för tävlingsträning/tävling 6-14 år: TYR BlackHawk Junior

  TYR Blackhawk Junior (6-14 år) simglasögon med mirror - Blå/Grön

  Vill du skämma bort ditt barn med de absolut bästa dykglasögonen för tävlingsträning och tävlingar så finns det ingen väg runt TYR BackHawk Junior. Förutom att de har en supercool design slår de plötsligt alla poäng som utgör en bra tävlingsglasögon.

  Till exempel är vattentålighet försumbar eftersom de är så kompakta som de är. Och eftersom de är helt inne i ögonen är det heller ingen risk att de får i sig vatten. Och tro mig, ditt barn vill verkligen inte ha det när startskottet låter.

  Spegellinserna ser till att minimalt med ljus kommer in i ögonen, så fokus ligger bara på det som är framför dig. Och de ger även en väldigt snäv sikt, vilket också bidrar till en bättre koncentration när det kommer till att simma snabbt.

  Dessutom är linserna UV-belagda och anti-dimbehandlade, så ditt barn slipper imma i glasögonen.

  Jag använder till och med vuxenversionen av TYR BlackHawk. Och TYR BlackHawk Junior är lika bra, men är bara gjord för att passa barns smalare ansikten.

  Fördelarna med TYR BlackHawk Junior

  • Spegellinserna i sig reflekterar starkt ljus bort från ögonen, så de är lämpliga att använda både inomhus och utomhus
  • Sitter riktigt bra nära, utan att vara obekväm
  • Helt hydrodynamiskt optimerad för att ge så låg vattenmotstånd som möjligt
  • UV-belagda och anti-dimbehandlade linser gör dem extremt praktiska
  • Finns i två olika versioner; grön och mångfärgad


  Nackdelar med TYR BlackHawk Junior

  • Rena tränings- och tävlingsglasögon, så synvinkeln är ganska begränsad
  • De är bekväma att ha på sig på träning och tävling, men när de används under lång tid i taget är de inte lika bekväma som modellerna för lek och plask.
  • Har ett relativt dyrt anskaffningspris på grund av de många timmars utveckling som ligger bakom produktionen

   

  Förläng livslängden på dina dykglasögon

  Beroende på vilken modell av dykglasögon du köper kan dykglasögon för barn vara en relativt stor investering. Därför vill du med största sannolikhet också se till att ditt barn kan njuta av dykarglasögonen så länge som möjligt.

  Därför finns det två bra produkter du kan använda när du behöver förlänga livslängden på ditt barns nya dykglasögon.


  Undvik att imma glasen med anti-dimspray

  De flesta dykglasögon för barn är anti-dimbehandlade på fabriken. Men behandlingen avtar tyst när den används. Och när det händer kanske de flesta vill köpa ett nytt par. För dimmigt i glasen är bara super irriterande.

  Men du behöver inte byta dykglasögon bara för att de börjar dimma. Istället kan du kontinuerligt underhålla linserna så att ditt barn kan fortsätta dyka och simma daggfritt.

  Allt du behöver är en anti-fog spray. Du ger helt enkelt linserna två sprayer, fördelar vätskan med mjuka cirkulära rörelser och sköljer bort den kvarvarande vätskan med rent vatten. Och då är ditt barn garanterat en dimmafri upplevelse de kommande 8-12 gångerna.


  Undvik repor i glasögonen med etui för simglasögonen.

  För att skydda mot repor i glasögonen och samtidigt hjälpa ditt barn att hålla koll på sina nya dykarglasögon kan du med fördel införskaffa ett etui för simgläsogonen. Varje gång dykglasögonen inte används behöver de helt enkelt läggas i fodralet. Och då är de skyddade från alla vassa föremål som kan repa glaset eller skada huvudremmen.

  Ett etui för simglasögonen gör det också lättare att hålla koll på glasögonen så att de inte tappas bort.


  Var kan man köpa dykglasögon för barn?

  Dykglasögon för barn är en produkt som finns att köpa i de flesta sportbutiker. Men om du vill ha de bästa modellerna, i bästa kvalitet, köp dem i en specialbutik. Och här rekommenderar jag Watery.se.

  Förutom att vara det enda stället jag köper min simutrustning är Watery ett riktigt bra ställe att handla på. Deras förtroendepoäng på Trustpilot är på topp. Och deras dag-till-dag leverans ser till att du har dina barns dykglasögon, redan dagen efter att du har beställt.
  Därför rekommenderar jag Watery när du köper nya dykglasögon till ditt barn.

  Rekommenderas för ditt köp

  32% köper dessa produkter tillsammans med din kundvagn

  Stäng
  • Sökresultat
  • Produkter

  Sökresultat

   Inga resultat för ""

   Fråga vår kundservice

   Ring till oss

   08 446 888 34

   Skriv till oss

   kundservice@watery.se

   Öppningstider

   Mån-Fre: 08-22 / Lör-Sön: 16-22

   Chatta med oss

   I höger hörn