7 (uppenbara) skäl: Simning är den perfekta träningsformen för alla!

Simning - Du kommer helt enkelt inte att hitta bättre, roligare och mer utmanande träningsformer. När du simmar förbränner du MÅNGA kalorier, risken för skador är nästan lika med 0 och det är också väldigt bra konditionsträning. Det kan väl inte bli bättre?

7 (uppenbara) skäl: Simning är den perfekta träningsformen för alla!
Innehållsförteckning

Har du någonsin provat de vanligaste träningsformerna, men aldrig hittat den perfekta för dig? Löpning är bara för tråkigt i längden, cyklingen tar för lång tid och du går aldrig upp regelbundet i gymmet. Samtidigt har kilona precis tyst börjat lägga sig, samtidigt som man rastlöst inte vet vad man ska göra.

Då är det visat simning du borde prova! Det är en annorlunda och relativt oupptäckt träningsform där du själv ställer in möjligheterna. Nästan överallt i Sverige  finns en pool som du enkelt och billigt kan använda. Simning är också en träningsform som med nästan 100% säkerhet inte orsakar skador (det har jag ännu inte upplevt trots 6 år med i snitt 5 pass/vecka). Så man kan träna simning under mycket lång tid utan att oroa sig för skador eller andra saker som hindrar en från att simma. Det gör också att simning kan vara den allra bästa träningsformen för personer med ryggsmärtor, dåliga knän och artrit, då lederna inte är lika stressade när det sker i vatten där kroppen är "viktlös".

1. Simning blir snabbt DIN favoritform av träning!

Det är redan många som använder simning som sin veckovisa träningsform. Och det finns en hel del olika anledningar till det. Oavsett om du kan simma eller inte, är smal eller tjock och är gammal eller ung, kan en vanlig simtur i simhallen innebära att dina muskler stärks, din andning regleras, du får bättre mental avslappning och balans och din hållning och smidighet förbättras. . Alla på samma gång. Som en extra bonus uppnår du alla dessa saker helt utan att anstränga dina leder och knän, eftersom vattnet bär din vikt, som t.ex. jogging och löpning annars gör.

Dessutom finns det en annan stor fördel. Simning stärker också din cirkulation och ditt hjärta. För genom att simma regelbundet förebygger du också möjligheten att få hjärt- och kärlsjukdomar. Just simning är bra i förebyggande syfte, eftersom du enkelt och på nolltid kan få upp pulsen högt i luften. Kommer du ihåg t.ex. simlektioner från grundskolan? Där var man riktigt andfådd efter bara några körfält. Och det är faktiskt inte dåligt, det är riktigt bra för hjärtat såväl som din cirkulation i kroppen.

2. Det kostar ett grässtrå att komma igång

Som simmare behöver du nästan ingenting. Med ett par badbyxor/baddräkt och ett par simglasögon är du riktigt på god väg.

Badbyxorna och baddräkten är nästan självbeskrivna som en simmare – detsamma som löparskor är för en löpare. Och precis som på löparmarknaden finns det alla möjliga olika sorter i alla möjliga färger, mönster, storlekar och längder.

Som motionssimmare är det inte speciellt viktigt vilken baddräkt eller badbyxor du har – men vi har här på watery.dk gjort ett test med badbyxor här (LÄNK) och badbyxor här (LÄNK). De ska bara vara relativt stadiga, och inte vara slarviga, då sitter de faktiskt perfekt (PS: vill man göra det lite svårare och utmana sig själv lite, så skulle man med badbyxor kunna välja att simma med det löst hängande. Det gör det lite svårare). Och om några damer skulle vara tveksamma, så kan du väl simma med en bikini om du vill ha detta. Det är inte ett problem. Ett sådant par badbyxor eller baddräkter kostar vanligtvis inte mer än 420kr.

Dessutom skulle jag rekommendera att du skaffar ett par simglasögon. Det är inte nödvändigt som badbyxorna/baddräkten är, men jag tyckte till och med att det är avgjort obehagligt att simma utan. Även om du tänker simma med huvudet ovanför vattnet. Det är bara riktigt irriterande att man då och då får vattenstänk i ögonen - det gör nästan att man bara måste stanna upp och "torka" ögonen. Därför tyckte jag verkligen att man borde skaffa ett par simglasögon. Se evt. vårt test av de bästa simglasögonen. (länk)

På så sätt kan du för mindre än 700 kronor komma igång bra med motionssim. Mycket billigare än många andra träningsformer.

Vill du ha lite mer utrustning, eller har fått reda på att simning är riktigt kul, så kan du även investera i en badmössa, ett par simfötter och en plattor.

Watery badmössa - Signature - Marinblå
🔥
Bäst i test
(91)

85 kr

 

Watery korta simfenor - Badger Active - Svart
Välj storlek
-27 %
🔥
Bäst i test
Se storlekar
(11)

439 kr

599 kr

Watery simplatta - Heat - Mörkblå
-25 %
(21)

255 kr

339 kr

3. Du kan inte göra något fel när du simmar.

Jag känner väl till osäkerheten: "Vad tycker inte de andra om min simstil", "Vilken bana ska jag nu ligga på, vilken bana passar min nivå?" och "Hur ska man agera på en sådan bana?". Det är alla frågor som många ställer sig innan de hoppar i simhallen. Och det är ganska normalt.

Det finns inga säkra svar på några sådana frågor, för allt är okej. I simning kan du inte göra något fel. Ingenting. Alla simmar de olika stilarna på olika sätt och därmed är det inget fel på hur man simmar.

En annan mycket vanlig fråga är vilken bana man ska gå på. Ofta i simhallarna runt om i Sverige är banorna fulla (särskilt på morgonen från 6:00-7:30 och samma sak på eftermiddagen) med motionärer. Här är det bara att få en överblick över motionssimmare. Vem simmar snabbt, vem simmar mindre snabbt. Och sedan är det bara att hitta den bana du passar bäst in på. Då ska det inte vara några problem. Detta är dock inget krav, utan bara goda råd. Man måste verkligen lägga sig på alla banor. Generellt handlar det bara om att ta hänsyn till varandra - då får alla en bra simupplevelse :-)

4. En extra dimension: Få gratis kaloriförbränning

Låt oss bara börja med att skingra en myt: Du bränner inte färre kalorier eftersom simningen sker i vatten, och du svettas inte som sådan. Du svettas, det är bara inget du upptäcker eller märker. Konstigt nog eftersom du är i vatten ;-)

Det är heller ingen hemlighet att poolen ofta kan verka lite kall till en början. Detta beror på att kroppen är ca. 37 grader, medan vattnet bara är mellan 26-27 grader. Och när det är lite kallt kallar den varma poolen i andra änden av simhallen mycket. Men då är det här man ska försöka vända på det, och tänka på det kalla vattnet som en positiv sak. För när vattnet är kallt behöver din kropp använda mycket energi för att hålla sig varm, och därmed förbränna ännu mer. Hej, det var väldigt smart!

Men när du kommer igång med ditt träningspass kommer vattnet också automatiskt att kännas varmare. Du måste bara vara mer diskriminerande med hjälpen du ger mot andra människor. Ta inte flera minuters paus i varje ände och var försiktig så att du inte pratar för mycket med din simmare. Då blir det först riktigt kallt för att komma igång igen.

FÅ EN RABATKOD MED 10% RABATT

Rabattkoden kan användas av alla nya kunder på alla produkter på hemsidan, inklusive de produkter som rekommenderas här i artikeln.

Vad väntar du på? Få mer ut av din tid i och på vattnet!

Framgång!

5. Simning ökar ditt syreintag mer än någon annan träningsform

I simningen använder du nästan alla muskler. Även de mycket stora muskelgrupperna som lår, rygg, bröst och armar. När dessa muskler tränas och används behöver de en hel del syre för att fortsätta. Mycket. När du sedan upprepade gånger utsätter din kropp för detta tryck efter syre, utökas din lung- och hjärtkapacitet och därmed förbättras din kondition och form. Och det går mycket snabbare i vattnet än någon annan träningsform.

Om man till exempel ska jämföra simning med löpning är syreförbrukningen mycket större vid simning. Där man i vila använder mellan 0,15 och 0,25 liter syre per. min använder du vid måttlig löpning ca. 8 gånger så mycket, medan man i simning använder upp till 12 gånger så mycket syre. Det är något jag lärde mig i skolan :-)

Mot denna bakgrund är det därför extremt effektivt att simma. Du kommer i form väldigt snabbt och tappar därmed en hel del kalorier – fett eller hur?

6. Simning är bara fram och tillbaka, eller hur? Det är inte roligt, eller hur?

Ja, oftast simmar man bara fram och tillbaka. Ständigt. I flera timmar. Varv efter varv. Men det behöver INTE vara det. Det finns gott om möjligheter att göra passet lite mer varierat och roligt. För efter 8 år som simmare, där jag har simmat fler banor än många andra, är det fortfarande bara kul. Det har inte förändrats. Det är bara att göra lite variation i träningen.

Du kan till exempel göra en liten tävling med den bredvid. "Ska vi se vem som kommer ner i andra änden först?". Då får du upp pulsen, och det ger lite variation i den annars strömlinjeformade träningen. Ett annat alternativ är att använda de verktyg som poolerna tillhandahåller. Du kan simma lite ben med tallrikarna liggandes på kanten, ta en pullboy mellan benen och simarm eller köpa din egen snorkel och simfötter.

Man skulle också kunna prova andra simgrenar än bara crawl eller bröstsim. Testa lite ryggsim (bra råd: titta rakt över axeln så du inte stöter på någon) eller vad sägs om någon fjäril (Bra råd: Försök att lägga dig på din egen bana där du inte stör så många, speciellt inte de äldre damerna , som brukar bli lite arga när andra sprutar ;-)). Det ger lite bra och rolig variation till passet, som samtidigt hjälper till att stärka alla muskler. Du använder inte samma muskler i alla 4 stilarna, det är olika muskler som jobbar. I bröstsim använder man t.ex. mestadels lårmusklerna, i plan är det mest bröstmusklerna medan i ryggen krypa och krypa är det kärnan och armarna. Därför är det en bra idé att prova alla fyra sorters stilar.

Du kan också simma i olika hastigheter. Till exempel. simma två banor i lagom tempo och sedan 1 fil snabbt, och det kunde man göra ett par gånger. Då får du verkligen upp pulsen och använd kroppen – och det är därför du simmar, eller hur?

7. Vad händer om du inte kan simma?

Kan man inte simma är det lite svårt att använda simningen som övning i början. Men det kan man förstås lära sig. I nästan varje simhall/simklubb finns lag för vuxna som vill lära sig simma. Då är man tillsammans med andra vuxna som också vill lära sig simma. Du har också en lärare som lär dig det. Supertrevlig. Annars kan du använda min 10 veckors simguide här, där du får program, tips och motivation – då lovar jag dig att du kan simma!

Men innan du börjar vill jag bara poängtera att det tar tid att lära sig. Det är tekniskt svårt att simma, då man måste kombinera både armar och ben. Lite svårare än att springa eller cykla en tur. Men det är inte svårt heller. Det är bara att börja, eller hur?

Så här bränner du verkligen mycket energi!

Vi har nog alla sett de äldre mormödrarna i simhallen. Med huvudet ovanför vattnet tar de det hela med ro. De har gott om tid.

Men om du inte vill spendera fler timmar i simhallen måste något mer göras. Speciellt om du verkligen vill bränna en stor mängd energi, och därmed gå ner i vikt.

Då är det ingen idé att "mormor simmar", som vi kallar det.

Se därför till att hålla en hög intensitet och hög puls under en längre tid. För som man säger: Du bränner lika mycket av att simma 30 min. med relativt hög intensitet som i 1,5 timmes mormorsim. Då är ribban som lagd. Så skynda på lite och pressa dig själv. Då ryker nog kilona av.

För att öka förbränningen ännu mer kan du trycka lite mer på vattnet varje gång du tar ett armgrepp. Ju mer kraft du lägger in, desto mer förbränner du. Det sätter verkligen musklerna i arbete, och det är inte illa.

Ett annat steg kan vara att simma en liten fluga/fjäril.

Du ska definitivt bara känna inombords att du svettas rejält när du lämnar poolen, utan att faktiskt göra det. Då har du gett den tillräckligt med gas.

Rekommenderas för ditt köp

32% köper dessa produkter tillsammans med din kundvagn

Stäng
 • Sökresultat
 • Produkter

Sökresultat

  Inga resultat för ""

  Fråga vår kundservice

  Ring till oss

  08 446 888 34

  Skriv till oss

  kundservice@watery.se

  Öppningstider

  Mån-Fre: 08-22 / Lör-Sön: 14-22

  Chatta med oss

  I höger hörn