6 år med Watery

Historien om hur vi gick från källare till 45 kollegor

Historien om Watery.dk startade år 2016 när jag (Daniel Johannesen) stod i duschen efter ett simpass och påbörjade en diskussion med mina simkompisar som gick från helt oskyldig till den extrema nivån: att starta ett företag. Som 17-åring. Medan jag gick på gymnasiet och simmade 7-8 gånger i veckan.

Vi var alla sju överens om att det var tråkigt att den där riktigt häftiga simbutiken inte fanns i Danmark. Inte på samma sätt som man kunde se i USA där det fanns butiker med ALLT vi behövde som seriösa simmare kunde tänka sig. Det saknades en butik som skapade gemenskap för simmarna i Danmark, där man kunde få rådgivning från andra passionerade simmare och som inte tog 4-7 dagar att leverera.

Min omedelbara slutsats var att det kunde göras bättre. Och det blev starten på Watery.dk – där de första 14 lådorna med varor hölls på lager hemma i min pappas källare.

Innan dess gick det dock mer än 10 år för mig, först som babysimmare, sedan i undervisningsteamet i Horsens Svømmeklub och till sist 6 år i förstalaget som elitsimmare.

Idag är pappas källare utbytt mot ett nytt huvudkontor i Horsens, Danmark där mer vi har ett team av 45 kollegor. Gemensamt för oss alla är glädjen i de många upplevelserna i och runt vattnet - oavsett aktivitet.

Det har alltså hänt mycket under de mellanliggande åren. Vinnare av E-handelspriset “Årets One of a Kind” och “Årets entreprenör i Horsens” inom några månader ett deltagande på rikstäckande tv i Draknästet (med en annorlunda avslutning), en katastrofal produktion av våra första egna produkter, ett tvättäkta äventyr med paddleboards, fira tillfälliga huvudkontor och en hel del annat.

Ta fram badkläderna och ta en tur down-memory-lane med mig och Watery genom de senaste 6 åren nedan.

2005

Det första fröet
8 år gammal och redan redo att erövra simvärlden
2005

Tack mamma

Jag föddes praktiskt taget i vattnet.

Med en mamma som tävlingssimmade (mellan oss så var hon dock inte den bästa) och två bröder som försökte följa efter, så hade jag inte riktigt något val när det kom till simningen.

Förutom det vanliga babysimmet kom min mamma med en tydlig mål år 2005 när jag var 6 år: Jag skulle börja i “delfinlaget” i den lokala Horsens Simklubb med ett syfte:

"Du ska bara lära dig att simma. Är det inte kul kan du sluta direkt, men först när du har lärt dig det."

Lyckligtvis lärde jag mig snabbt att simma och att hålla mig ovanför ytan = en glad mamma.

Men till min mammas stora glädje så upptäckte jag längs vägen även hur fantastiskt kul och befriande det var att vara aktiv i vattnet = en glad pojke.

2014

Ska jag eller inte? Hmm..
Januari 2014

Vill du ha fler morgonträningar kl.05, Daniel? Ja tack!

Än idag är jag fortfarande förvånad över det väldigt entusiastiska svaret jag gav som 15-åring till min simtränare. Speciellt med tanke på vilken sömntuta jag var och god vän med snooze-knappen.

Men ännu en gång, när man är omgiven av sina bästa vänner och har ett mål, så händer saker med en. 

Anledningen till att jag sa ja låg i min kommande uppflyttning i förstalaget i Horsens Simklubb. En stor milstolpe efter nästan ett årtionde med diverse uppflyttningar genom tävlingslagen (jag vågar inte tänka på det antal längder jag simmat fram och tillbaka i samma badbassäng år efter år…)

De kommande året följde 1-8 simträningar i veckan (varav 3 av dem innan skolan som gör lika ont varje gång), simtävlingar på helgen, träningsläger på loven och ett stort behov att äta mat… Tack, mamma!

2016

Från oskyldigt till det extrema - Waterys lansering
Marts 2016

Det som sker i omklädningsrummet, skulle stanna där...

En oskriven regel bland tävlingssimmare i Danmark säger att “Det som sker i omklädningsrummet, stannar i omklädningsrummet."

Om jag bara hållit mig till det år 2016 så hade jag sluppit 16 timmars arbetsdagar de kommande åren, skulle fortfarande ha mina konfirmationsbesparingar på 40 000 kr. på banken och sannolikt fortfarande tävlingssimma än idag.

Men, den tillfälliga diskussionen med mina simkompisar i duschen efter en vanlig simträning i mars 2016 fastnade i huvudet: Jag var tvungen att skapa min egen simbutik.

Det är inte rimligt att det skulle ta 4-7 dagar att få sina nya simningssaker levererade. Inte heller att vi inte kunde hitta allt det som vi simmare behövde på ett ställe i en dansk webbutik. Och community om den gemensamma passionen? Det fanns det inte mycket av hos de befintliga…

Med varje ung mans naivitet lät det ganska rimligt att göra något åt. 

Det var bra att jag då inte visste vilka utmaningar som väntade mig 😅

Jag kunde inte hitta någon bild på simkillarna och mig från duschen (undrar varför…, men här är vi på en av många träningsläger.
Juli 2016

Ett avslag av stora mått och en lång (skriv-)sommar

Det ska mycket till för att slå en 17-årig kille med en storstilad plan ur kurs. 

Men när självaste Statsforvaltningen avvisar en blankt till att få driva, äga och vara chef för ett företag innan det över huvud taget har startat (ja, det skulle jag underligt nog ansöka om då jag var “minderårig”), så kan man antingen bara släppa det eller bevisa att de har fel. 

Jag valde (naturligtvis) det sistnämnda.

Medan det juridiska var på plats, satte jag mig ner i källaren under sommaren och skrev produkt- och kategoritexter till våra 300 lanseringsprodukter. Som självständig (och när pengarna är små) finns det inte riktigt andra till att göra det ju.

September 2016

Vem behöver ett sovrum?

Nu hettar det till. Leverantörerna är kontaktade och varor för 100 000 hårt intjänade kronor, från konfirmationsbesparingarna och arbete på frukt och grön på Bilka, har ankommit (en historia till en annan gång). Texterna är skrivna. Logotypen har blivit snygg. Det juridiska är på plats. Webbutikens design närmar sig sitt avslut. 

Watery är på allvar på väg att bli redo att starta och skicka ut paket… från mitt lilla, anspråkslösa rum i min pappas källare. 

Bokstavligt talat ingick mitt rum i Waterys första huvudkontor med lager, kontor, matsal, mötesrum - det enda ursprungliga som var kvar var sängen, som ju även var användbar under arbetstiden när arbetsdagarna blev sena och långa (och det blev de). 

Allt medan jag jonglerade 2.G i det lokala gymnasiet samt min simkarriär med de 7-8 veckovisa simträningarna. Det var inte lätt, men det var kul!

November 2016

Mot alla odds så kom det faktiskt beställningar (och många av dem)

När jag idag tittar på min hemsida som jag lanserade Watery.dk med den 1 november 2016, så förstår jag faktiskt inte att vi fick en del beställningar. Stavfel på front-bannern, användning av en olaglig bild från Jeanette Ottesen som jag inte hade några rättigheter till, totalt 6 helt olika färger och två likadana bilder sidan om varandra (varför inte bara göra en samlad🙈 ?)

Men det är ju även det som är det fina och häftiga med en entreprenörsresa som Watery helt från grunden: Man blir klokare och duktigare längs vägen. 

Inte desto mindre så kunde jag redan under den stora öppningshelgen sätta min lillebror, Mathias, i arbete. 13 beställningar blev det. Det var så häftigt och en stor seger!

2017

Vad gör man när kontot står på 0?
Februari 2017

Pappa, jag är på Børsens framsida!

3-4 månader efter lanseringen hade det redan börjat komma beställningar varje dag. Och flera sådana. Det var så stort att se end idé utveckla sig så snabbt i simvärlden. 

Ett andetag missades dock när Børsen (alltså den största affärstidningen i Danmark 😳) skrev och gärna ville göra en artikel om min uppstart som ung entreprenör och hur jag kombinerade det med simningen och skolan i en så ung ålder. Och inte minst varför jag hade kombinerat mitt befintliga fritidsintresse för simningen med affärer i Watery? 

Artikeln i Børsen följdes upp av flera andra medier och därmed blev Watery med en gång på allvar känt ute i det danska landet. Det skapade på allvar en hektisk tid för mig, som ledde till det nog största beslutet för Waterys framtid…

Juni 2017

Watery lägger min simkarriär på hyllan

Jag har alltid föreställt mig att det var min bristande stora fysik i bassängen, som gjorde skillnaden (jag är ganska smal och liten i kroppsformen, i alla fall i jämförelse med de andra på startpallarna) - men när allt kommer omkring, så höll kombinationen av Watery, simkarriären och skolgången på att bli för mycket. 

Sommaren 2017 var jag tvungen att välja. 

Jag hade under månaderna innan uppnått min stora simdröm om att delta och ta mig till final i de danska juniormästerskapen på 200 meter fjäril (tiden var 2.20.14 - kan du kanske slå den?)

Så det blev alltså slutstationen för min personliga 10-åriga simtur från babysimmare och till slut tävlingssimmare i Horsens Svømmeklub

Jag kan fortfarande komma ihåg den lite ambivalenta känslan i magen, på väg hem efter att ha sagt stopp till min simtränare. En märklig blandning av extrem glädje, nervositet, ovisshet och spänning. 

För i verkligheten var det bara ett tillval av Watery - och inte att välja bort tävlingssimningen. Nu skulle Watery sätta fart på allvar och det kunde inte gå långsamt nog. Jag gladde mig som ett litet barn igen. 

September 2017

Inga pengar till att annonsera? Då måste jag ju komma till kunderna

Om det var en sak som simningen lärde mig, så var det att kämpa precis så mycket mer än mina konkurrenter och att hela tiden se möjligheter och förbättringar. Det är de små detaljerna som räknas i vattnet - och det upptäckte jag även i affärsvärlden. 

Jag visste nämligen från min simkarriär att det till simtävlingarna runt om i landet på helgerna alltid samlades 400-500 simmare. Precis min målgrupp för Watery och många av dem.

Samtidigt hade jag inte några pengar till annonsering på Facebook eller Google (varje intjänad krona då användes till att utöka produktsortimentet…)

Kombinationen ledde till att jag spenderade 20 helger av det kommande året på att stå i de danska simhallarna för att sälja min simutrustning och mina badkläder till alla tävlingsdeltagarna. 

Även om det låter helt galet idag, så packade jag ner hela lagret i källaren på fredagen efter skolan, lånade ett släp och fyllde det på kvällen och körde till Köpenhamn, Ålborg, Esbjerg, Odense osv. på lördag morgon till jag var hemma igen söndag kväll. 

Allt det krånglet orkade mina konkurrenter i varje fall inte, men det var bara till min fördel då jag ÄLSKADE att vägleda och att träffa kunderna fysiskt. Och det gav just den kännedom som skulle till för att ta Watery till nästa nivå. 

2018

Från hobby till (växt-)företag
Februari 2018

En lägenhet på gågatan i Horsens till Watery

Det kan omedelbart kännas märkligt att placera ett lager till en webbutik på gågatan i Horsens, där en mängd fysiska butiker vanligtvis hör hemma. 

Inte desto mindre var det de rätta för Watery, då vi för första gången skulle flytta ut ur boet (källaren etc.) 

Allt hade börjat gå väldigt bra. Mer än 50 beställningar om dagen kom in. Vi hade utökat till att även ha utrustning till simning på öppet vatten och motionssimning. Den första praktikanten hade kommit (rätt stort ändå…). Och min pappa började bli trött på att folk hela tiden knackade på dörren för att hämta paket där hemma. 

Med bara skola och Watery att koncentrera mig på, så verkade en lägenhet i centrum som det helt perfekta för en ung, hungrig kille.

Så kunde jag köra till skolan, komma tillbaka till lagret och packa, cykla till Bilka med beställningarna över axeln (eller i kundvagnen), satsa hårt framför datorn på kvällen och lägga mig i det bakre rummet för att sova (schh säg inte det till någon)

Maj 2018

Prisvinnande? Alltså Watery? Är det sant?

Det var fortfarande bara jag på Watery under tiden jag höll på att gå ut gymnasiet. Tuffa tiden, ja. Men en seriös dröm som jag levde ut på egen hand. 

Den drömmen blev så mycket galnare under mina slutprov. Då var jag nämligen mitt i allt nominerad som “Årets ener” till E-handelspriset. Det vill säga där Mobilepay, Nemlig.com och Proshop vanligtvis hyllas. 

Nu var det alltså lilla Watery som skulle kämpa om priset bland creme de la creme i dansk e-handel. Och vi vann! (av firande-grunder kan jag inte riktigt komma ihåg mer från den kvällen, men väldigt stort var det)

Et par månader senare fick Watery ännu ett pris som Årets entreprenör i Horsens Kommun. 

Augusti 2018

De första kollegorna (förutom lillebror) hjälper till

Mitt singelliv med Watery var så slutligen till ända. Nu var det något helt annat, för +60 000 nöjda kunder hade redan haft en god upplevelse, så konceptet var redo till att breddas. 

Jag var samtidigt klar med gymnasiet, så nu var det att faktum att jag faktiskt behövde tjäna pengar. Eller, det vill säga 2 000 kr. till min lön  (jag bodde ju fortfarande hemma och hade blivit särskilt glad för fryspizzor). 

Den första jag kunde hälsa välkommen var Martin. Därefter följde Marvin, Nicolai och Casper inom det nästa halvåret. För med fler händer började tillväxten på allvar också att ta fart. 

Redan här hade vi intagit positionen som Danmarks största simbutik  med mer än 6 000 produkter inom bansimning, simning på öppet vatten, snorkling och barnsimning. Kort och gott en vändpunkt för vår historia kan man säga. 

November 2018

Vår första riktiga lagerbyggnad

År 2019 kom smygande och här väntade en STOR nyhet, som garanterat skulle sätta extra fart på Watery. 

Innan dess var vi därför tvungna att flytta verksamheten ännu en gång. Det som i början var ett showroom i Waterys lägenhet hade under tiden fyllts med hyllrader. Sängen hade förts till soptippen. Och hela lägenheten hade blivit till enkelriktade vägar. Det gick helt enkelt inte längre (även om det bara hade gått 7 månader sedan vi flyttade in 🤦‍♂️)

En smula äldre, en smula klokare och fortfarande otroligt redo för att skapa Danmarks häftigaste vattensportbutik, beslutade jag mig för att hyra ett dubbelt så stort kontor och lager till Watery.  350 kvadratmeter verkade som mer än tillräckligt för 3 års tillväxt (men jag skulle snart bli ännu klokare…)

2019

Kan man säga nej till Jesper Buch?

Rekommenderas för ditt köp

32% köper dessa produkter tillsammans med din kundvagn

Stäng
 • Sökresultat
 • Produkter

Sökresultat

  Inga resultat för ""

  Fråga vår kundservice

  Ring till oss

  08 446 888 34

  Skriv till oss

  kundservice@watery.se

  Öppningstider

  Mån-Fre: 08-22 / Lör-Sön: 10-22

  Chatta med oss

  I höger hörn