Hur man kontrollerar vattenvårtor

Vattenvårtor är en form av virusinfektion som kan drabba oss alla. Man är speciellt i riskgruppen om man får mycket i simhallen. De är superirriterande, men som tur är inte farliga i sig. Om du är osäker på om du har fått vattenvårtor eller inte och vad du ska se upp med kan du bli klokare här. Naturligtvis är det också bra att söka läkarvård om du är orolig eller om du vill att vårtorna ska behandlas. Det finns flera olika behandlingsmetoder om de inte går över av sig själv.

Hur man kontrollerar vattenvårtor
Innehållsförteckning

Vad är blötdjur/vattenvårtor?

Blötdjur är vad vi på sverige kallar vattenvårtor. Dessa är små knölar som sitter runt huden. Det kan vara både många och få, och de kan ha olika storlekar. De härrör från en virusinfektion med poxvirus i de yttre hudlagren, men man upplever inga andra symtom än dem, så man blir inte bestämt sjuk av att ha dem. Faktum är att man kan ha vattenvårtor länge utan att man märker det.

Många människor blir oroliga när de upptäcker vårtor eftersom de direkt ser konstiga och onaturliga ut. Det är en störning som generellt sett inte är särskilt välkänd, och därför är det inte alltid lätt att diagnostisera sig själv. Men de är ganska lätta att känna igen när man väl vet att de finns.

Upptäcker du något som du tror kan vara vattenvårtor kan du ringa och be om hjälp med vattenvårtor hos en hudläkare och ev. boka tid så att du kan få din misstanke bekräftad.

Hur ser vattenvårtor ut?

Vattenvåtorna blir från 2 till 10 mm. i diameter. De är släta, pärlliknande knoppar med en fördjupning i mitten, som innehåller en geléliknande massa. Vattenvårtorna kan vara hudfärgade, vita eller rödaktiga. Vissa får många, och vissa får få vattenvårtor, men de sitter oftast i samma områden. Oavsett hur många du har kan du få dem behandlade, men det kan variera från person till person hur mycket de stör, beroende på hur många du har runt kroppen.

Vem får vattenvårtor?

Alla kan som sagt få vattenvårtor, men vissa grupper är mer utsatta än andra. För det första är det många barn som får vattenvårtor. Särskilt barn som badar eller lider av eksem är i riskzonen. De yngsta barnen i dagis- och dagisåldern är mer utsatta än vi andra.

Vuxna kan också få vattniga vårtor, men det förekommer mer sällan än hos barn. Vuxna med nedsatt immunförsvar måste vara medvetna om att de är mer benägna att få dem än andra. Även om vattenvårtor kan vara lite obekväma att se på och irriterande att ha på kroppen, är de som tidigare nämnt inte farliga och därför ska du inte oroa dig för vårtorna som sådana om du får dem.

Var på kroppen kan man få vattniga vårtor?

Du kan få vattenvårtor på många olika ställen på kroppen. De kan uppstå runt:

 • Bröst
 • Tillbaka
 • Ansikte
 • Vapen
 • Ben
 • Könsorganen

  Är vattenvårtor farliga?

  Vattenvårtor är i grunden en godartad sjukdom som går över av sig själv om man väntar tillräckligt länge. Det kan ta upp till 2 år innan de försvinner. De är inte farliga och därför ska du inte oroa dig om du får dem. Däremot kan de vara en indikator på att ditt immunförsvar är försvagat, vilket kan vara en bra anledning att ta ett läkarbesök för säkerhets skull.

  Vilka är symptomen på vattenvårtor?

  Symtomen på vattenvårtor är relativt enkla eftersom de bara är relaterade till själva vårtan. Själva vattenvårtan kan kännas igen som en glänsande klump på huden med en fördjupning i mitten. Ofta blir det blötdjursundersökning innan vårtan försvinner igen. Den är röd och kliar, men ska inte oroa sig, eftersom det är ett tecken på att vårtan är på väg bort.

  Hur ställs diagnosen?

  Både din husläkare eller en hudläkare kan ställa diagnosen. Vårtorna är lätta att känna igen för det tränade ögat. Om du är tveksam om ditt barn har haft vattenvårtor eller eksem kan läkaren snabbt ta reda på det åt dig så att du kan få saken klarlagd.


  Varför får du vattenvårtor?

  Det finns olika anledningar till att människor får vattniga vårtor. När vi pratar om barn beror det ofta på att de leker nära varandra och stoppar saker i munnen. Därför är barn som simmar mycket också mer utsatta än andra. I simhallen finns det många situationer där viruset har möjlighet att sprida sig.

  Som vuxen kan man till exempel få vattenvårtor genom att använda vanliga handdukar att torka händerna i, men den vanligaste orsaken är samlag. Eftersom de överförs genom direkt närkontakt kan de också betraktas som en sexuellt överförbar sjukdom. Av samma anledning ses vattenvårtor ofta i slidan eller runt penisområdet hos vuxna.

  FÅ EN RABATKOD MED 10% RABATT

  Rabattkoden kan användas av alla nya kunder på alla produkter på hemsidan, inklusive de produkter som rekommenderas här i artikeln.

  Vad väntar du på? Få mer ut av din tid i och på vattnet!

  Framgång!

  Är vattenvårtor smittsamma?

  Som visas ovan är vattenvårtor smittsamma. De är dock inte så smittsamma som man kan tro. Av den anledningen är viruset inte heller lika utbrett som många andra små virus. Det smittar mest genom direkt kontakt, men också genom indirekt. Risken för indirekt infektion är dock mycket liten.

  Från infektionstillfället tar det två till åtta veckor innan blötdjuren bryter ut. De smittar bara medan de är synliga. Efter att ha rört dem, kom alltid ihåg att tvätta händerna, annars ökar du risken för att smitta andra.

  Är vattenvårtor ärftliga?

  Nej, vattenvårtor är en virusinfektion och de är inte ärftliga. Men tendensen att de blir större om ett barn ofta lider av eksem, och det orsakas ofta av känslig hud, som kan ärvas från föräldrarna.

  Dessa behandlingar finns mot vattenvårtor

  • Lokal blötdjursbehandling/Molusk: Molusk består av 10 % kaliumhydroxid kutanlösning och finns tillgängligt receptfritt
  • Kirurgiskt avlägsnande: Vattenvårtor kan avlägsnas kirurgiskt, men det kan vara smärtsamt. Detta görs antingen genom att sticka ut innehållet med en nål, eller genom att läkaren skrapar bort det med en vass sked (litet vasst instrument). Huden lokalbedövas innan med bedövningskräm
  • Frysbehandling: Vattenvårtor kan även frysbehandlas

  Ofta är behandling dock inte nödvändig. Det är en fredlig sjukdom som försvinner av sig själv utan behandling. Därför är det viktigt att behandlingarna endast används om det finns en verklig anledning till det. Var medveten om att vattenvårtor lämnar små ärr som försvinner med tiden. Du kan inte förhindra det och därför har det inget med behandlingsmetoden att göra.

  Ska du kontakta din läkare?

  Du ska bara kontakta din läkare om du är osäker på något eller om vattenvårtorna stör dig. De kan klia eller göra ont och då måste de förstås bort. Om ett barn har många irriterande blötdjur och mycket blötdjurseksem bör det kontrolleras av en läkare. Vuxna med ett stort antal vattenvårtor på kroppen av bok undersöks för nedsatt immunförsvar av sin läkare då det är en sjukdom som kräver behandling.

  Du kan göra det själv

  Till en början gäller det att ha tålamod och vänta, eftersom vattenvårtorna försvinner av sig själva, men det kan ta lång tid. För att förhindra infektion, kom ihåg att tvätta händerna om du rör vid vårtorna. Om ett barn har vattenvårtor är det viktigt att påminna barnet om att han eller hon ska försöka lämna dem ifred och att händerna bör tvättas oftare än vanligt.

  Om vattenvårtorna inte har försvunnit av sig själva inom några månader kan du prova att borsta dem med vårtor. Här är Molusk till en början ett självklart val eftersom det går att köpa receptfritt på apoteket. Det är inget fel med att de tar lång tid att försvinna, men det kan uppenbarligen störa dig att de är där.

  Du kan också prova alternativ behandling för vattenvårtor. Här är Zymaderm mot vattenvårtor ett bra erbjudande på en naturlig blandning som inte innehåller bestämd medicin utan naturliga ingredienser som kan ha en reducerande effekt i förhållande till vårtornas utseende.

  Sätt att undvika eller förvärra vattenvårtor

  I grund och botten är det svårt att helt undvika vattenvårtor. Om ditt barn kommer till simhallen mycket kommer han eller hon alltid att vara i riskzonen. Om ditt barn har en tendens till eksem kan det mycket väl hjälpa att applicera en bra kräm dagligen.
  Vuxna är som sagt inte så sårbara. Om du vill undvika vattenvårtor genom sexuell överföring är det en bra idé att använda kondom, även om det inte garanterar att du inte blir smittad.

  Stick aldrig igenom vattenvåtorna själv. Det kan vara både smärtsamt och det kan också göra att du får infektioner eller uppenbara ärr. Därför är det bättre att låta läkaren skrapa bort dem om du vill att de ska tas bort.

  När ska man söka hjälp?

  När du eller ett barn har många besvärande vattenvårtor och blötdjurseksem.

  Kan vårtor vara farligt?

  Nej, vattenvårtor kan inte vara farliga.

  Hur normala / frekventa är vattenvårtor?

  Vattenvårtor är ganska normalt, särskilt hos barn. Väldigt många barn kommer att få en vattenvåta eller två under barndomen. Relativt många vuxna får också vattenvårtor någon gång i livet. Har man en gång haft vattenvårtor kommer de sällan tillbaka. På så sätt är viruset mycket likt vattkoppor. Därför kan du, om du är frisk och frisk, räkna med att vårtorna är ett kapitel över när de väl har försvunnit.

  https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/hud-har-och-naglar/vartor-och-svamp/vartor-pa-hander-och-fotter/ 

  https://wortie.se/om-vartor-och-behandlingar/om-vartor/typer-av-vartor/

  https://www.firstderm.com/sv/mollusker-molluscum-contagiosum/

  Rekommenderas för ditt köp

  32% köper dessa produkter tillsammans med din kundvagn

  Stäng
  • Sökresultat
  • Produkter

  Sökresultat

   Inga resultat för ""

   Fråga vår kundservice

   Ring till oss

   08 446 888 34

   Skriv till oss

   kundservice@watery.se

   Öppningstider

   Mån-Fre: 08-22 / Lör-Sön: 16-22

   Chatta med oss

   I höger hörn