[Löst] Proppar/vatten i örat – Hur blir jag av med det?

[Löst] Proppar/vatten i örat – Hur blir jag av med det?
Innehållsförteckning

Vatten i örat - eller proppar i örat - (även kallat sektretorisk otitis media) är när mellanörat fylls av vätska efter bad eller en tur i simhallen / havet, vilket ger en känsla av en propp i örat, sämre hörsel och möjligtvis obehag. 

Lösningar för vatten i örat:

Att ta bort känslan av att sipprande vatten i örat är faktiskt inte särskilt svårt. Det finns i alla fall många metoder man kan prova. De mest använda metoderna för att ta bort vatten i örat efter ett bad/tur i simhallen är:

 1. Håll för näsan och "blås ut" (och därmed utjämna trycket)
 2. Lägg örat på en varm kudde när du ligger ner. Efter 20 minuter bör vattnet försvinna och sippra ut på grund av gravitationen.
 3. Håll huvudet snett, med örat med vatten i nedåt – och knacka försiktigt på andra sidan av huvudet
 4. Hoppa lätt på plats
 5. Använd lite vattenavvisande bomullsull från apoteket för att suga ut vattnet.
 6. Stoppa in en bomullsbit i örat som sedan suger ut vattnet.

Om ovanstående 5 alternativ inte fungerar just nu så har vi själva och många av våra kunder med stor framgång använt vårt Macks Dry-n-clear Ear Drying set, vilket är ett specialutvecklat kit från en av de ledande amerikanska öronläkarna. Du droppar bara i örat och torkar sedan av överskottsvattnet i hela hörselgången (och det tar samtidigt bort en eventuell propp i örat). Det låter som magi, men det fungerar faktiskt direkt. Dessutom kostar det endast 95 SEK.

Prova Ear Drying kittet här.

Orsaker till att du får vätska i örat

Anledningen till att man får vätska i mellanörat är att man har nedsatt funktion i örontrumpeten, som är kopplingen mellan mellanörat och svalget inne i örat.

Anledningen till detta kan vara att man för inte så länge sedan hade en infektion, allergi eller så var det bara väldigt kallt. Kyla höjer risken för nedsatt funktion. Speciellt om du tar en tur till poolen eller stranden snabbt efter.

Det är därför en bra idé att undvika att gå utomhus i kyla och vind utan mössa, då detta markant höjer risken.

Dessutom är det oftast barn i skolåldern eller på dagis som upplever vatten i örat – mest eftersom de oftare drabbas av förkylningar när de är i kontakt med de andra barnen.

FÅ EN RABATKOD MED 10% RABATT

Rabattkoden kan användas av alla nya kunder på alla produkter på hemsidan, inklusive de produkter som rekommenderas här i artikeln.

Vad väntar du på? Få mer ut av din tid i och på vattnet!

Framgång!

Du bör inte göra detta för att ta bort vattnet

Många tror att det bästa och enklaste sättet att få bort vattnet eller propparna i örat är att föra in fingret eller en bomullstuss så långt det går.

Detta ska du sluta med omedelbart, eftersom det kan vara farligt. I stället för att hjälpa så skadar det örat.

I stället bör du följa ovanstående tre råd, eftersom dessa fungerar och rekommenderas av läkare.

Skölj ur vattnet hos läkare - om vattnet inte försvinner

Är vätskan kvar inne i örat efter ca. 3-6 månader och du har provat ovanstående lösningar, bör du förmodligen kontakta en vårdcentral.

Det är faktiskt också så att ca. vart 12:e år bör man få sina öron spolade av en läkare. Om du inte har gjort detta, och vattnet fortfarande sitter i örat, kan det tyda på att det är något större fel.

En del får reda på av läkaren att vattnet beror på:

- Mögel i örat

– Bakterier som sitter i gången

- Hörselgångseksem

Om du är osäker är det bästa du kan göra att kontakta en vårdcentral.

Hos läkaren spolas örat igenom med en slags minidammsugare, som tar bort både öronvax och vattnet i örat.

3 snabba fakta om vätska i mellanörat

 • Vätska i mellanörat är en term för när det finns vätska bakom trumhinnan
 • Vätskan inuti örat försvinner oftast av sig själv och som regel är behandling inte nödvändig. Endast om det inte har går över efter ca. en vecka.
 • Vätskan kan vara tunn, seg eller slemmig

Så undviker du vatten i örat i framtiden

Den ultimata lösningen:

Vatten i örat kan vara riktigt irriterande - speciellt om du får det efter varje simtur i poolen eller i vattnet. Därför skulle du nog helst vilja hitta en lösning för att undvika det i framtiden?

Lyckligtvis finns det flera lösningar för just detta.

Det bästa sättet att undvika vatten i örat i framtiden är att använda en Ear dryer efter ens simturer i vattnet. Här har vi och våra många kunder den klart bästa upplevelsen av den från Macks, därför har vi valt att endast ha den i sortimentet.

Det unika med den är att du, ditt barn eller andra kan lufttorka hela hörselgången på mindre än 1 minut, så att du slipper känslan av proppar i örat.

Mack´s ear dryer mot vatten i örat

Mack´s ear dryer mot vatten i örat

769 kr
(3)

5.0/5

 

Garantera dig själv att slippa vatten i öronen på bästa möjliga sätt:

En annan bra idé är att i allmänhet bara använda öronproppar i öronen när du simmar. På så sätt förhindrar du att vatten överhuvudtaget rinner in genom örat.

De bästa öronpropparna på marknaden efter att ha provat allt i vårt sortiment är helt klart dessa Swimears öronproppar, som automatiskt formar sig efter just ditt öra. Det finns både en en vuxen modell här och en junior modell här.

Om du letar efter ett alternativ som är billigare så har vi på Watery.se själva tagit fram dessa Active öronproppar i tre olika färger som har en ergonomisk form och därför ger en tät passform.

Vi vet personligen att ett par bra öronproppar kan göra underverk för att undvika vatten i öronen och därmed öka simglädjen.

Watery öronproppar simning - Active - Grå
-29 %
🔥
Bäst i test
(22)

75 kr

105 kr

Watery öronproppar simning - Active - Klar
-29 %
🔥
Bäst i test
(22)

75 kr

105 kr

Watery öronproppar simning - Active - Blå
-29 %
🔥
Bäst i test
(22)

75 kr

105 kr

Använd åtminstone öronproppar när du går till simhallen direkt efter att du varit ute i kyla och blåst, varit förkyld eller varit sjuk, för att vara på den säkra sidan.

Men den bästa lösningen oavsett vad är att använda ovanstående Ear dryer. Med den kan du vara helt säker på att undvika detta problem i framtiden.

Och om det händer trots dina försök att undvika det är den snabbaste och billigaste lösningen mot vatten/proppar i öronen, alltså detta Ear drying kit, som är världens mest använda. Alla tre-fyra produkter borde dock finnas hos alla simmare då detta problem inte är en ovanlig företeelse.

Rekommenderas för ditt köp

32% köper dessa produkter tillsammans med din kundvagn

Stäng
 • Sökresultat
 • Produkter

Sökresultat

  Inga resultat för ""

  Fråga vår kundservice

  Ring till oss

  08 446 888 34

  Skriv till oss

  kundservice@watery.se

  Öppningstider

  Mån-Fre: 08-22 / Lör-Sön: 16-22

  Chatta med oss

  I höger hörn