Simväst - Bäst i test 2023 [välj rätt för ditt barn]

När du ska lära ditt barn att vistas i vatten är säkerheten alfa och omega och här är en simväst bara lysande. Tidigare har simbälten och badvingar varit de föredragna verktygen för att garantera säkerheten, men de senaste åren har simvästen tagit över mer och mer.

Simväst - Bäst i test 2023 [välj rätt för ditt barn]
Innehållsförteckning

Just marknaden för simvästar ska jag ge dig en inblick i här i den här guiden. Jag vill bland annat berätta om de olika typerna som finns och varför de kan vara en bättre säkerhetsprodukt än de traditionella simbältena och badvingarna.


Dessutom har jag även testat flera västar och kan därmed ge dig mina rekommendationer för vilken modell du ska välja.

Specifikt, i den här guiden kommer jag att gå in på:

 • Hur gammalt ska barnet vara för att ha nytta av simväst
 • Varför en simväst kan vara ett bättre alternativ till simbälte och badvingar
 • Hur du bäst väljer rätt väst till ditt barn
 • Vilka simvästar jag har testat för att vara bäst (och vilka jag rekommenderar)
 • Vad är skillnaden mellan en simväst och en flytväst
 • Hur du förlänger livslängden på din väst
 

Hur gammalt måste barnet vara för att ha nytta av en simväst?

Först och främst måste barnet vara tillräckligt gammalt för att röra sig naturligt i vattnet. Rör sig naturligt i vattnet kan barn ofta redan från 1 års ålder - ca. 12 kg i vikt. Därför är det också här tillverkarnas storlekar utgår ifrån.

Sen går storlekarna annars bara upp tills vi är uppe i vuxenstorlekarna. Runt 8-årsåldern finns det dock något färre alternativ att välja på, men modellerna görs fortfarande upp i de stora barnstorlekarna.

Och då görs även simvästar för vuxna. Men mer om det längre fram i guiden.

Ett (bättre) alternativ till simbälte och badvingar

Med både simbälte och badvingar på marknaden som annars har fungerat bra i så många år, varför använda simväst istället?

I grund och botten gör en simväst, ett simbälte och en uppsättning badvingar samma sak; för att hjälpa till med flytkraften så att barnet är mycket säkrare i vattnet. Och ja, både simbältet och badvingarna har fungerat bra i många år.

Men är du ute och seglar i båt finns det inget krav på vare sig simbälte eller badvingar. Det finns krav på simvästar. Och grovt sett är simvästar och simvästar väldigt lika.

Strukturen på en simväst gör den mycket säkrare. Den har betydligt mer flytkraft än simbälte och badvingar tillsammans. Och så hjälper neoprenen (som är materialet som simvästar främst är gjorda av) lite för att hålla värmen.

Dessutom är de allra flesta västar också gjorda i färger som är lätta att upptäcka, så om du släpper ditt barn utom synhåll en kort stund på stranden är det betydligt lättare att upptäcka honom eller henne igen. Och då täcker västen även en stor del av överkroppen, vilket automatiskt skyddar huden under västen från solen.

Men viktigast av allt: En simväst ger barnet den mest optimala positionen i vattnet för att lära sig simma, därför kallas den även för en "simväst". Medan badvingarna och simbältet får barnet att stå vertikalt i vattnet, ger en simväst en mer optimal simposition, som är mer eller mindre horisontell (dock utan att barnets huvud kommer under vattnet). Det gör det något lättare för barnet att röra sig och simma runt i vattnet.

Därför är en simväst ofta ett bättre alternativ till simbälte och badvingar.

Skulle du ändå vara mest intresserad av de två mer gammaldags utrustningarna har Watery ett ganska fint urval av dem här:

 

Så väljer du rätt väst för ditt barn

Skulle du fortsätta ha ett intresse av största möjliga säkerhet för ditt barn råder det ingen tvekan om att en simväst är det bästa valet. Men det finns många olika modeller. Och vilka design- och säkerhetsdetaljer som har använts finns det också många av.

De viktigaste sakerna du bör tänka på innan du köper simväst kommer jag därför att berätta om nedan.


Med eller utan grenband?

Det första du bör fundera på är om simvästen ska vara med eller utan grenband (eller underband, som det också kallas). Ett grenband är ett band som håller ihop ryggen och framsidan av västen genom att gå under grenen.

Exempel på västar med och utan grenband:

Generellt sett ger en väst med grenband lite extra säkerhet så att den inte ramlar av över huvudet. Det är mycket osannolikt att en simväst skulle göra det i förväg, men med en grenrem kan du vara helt säker. Dessutom gör remmen också att västen passar barnet mer och den frigör sig inte från axlarna och hamnar runt huvudet.

Fördelar och nackdelar med västar med grenband:

+ Eliminerar risken för att västen ramlar av över barnets huvud
- Om grenremmen spänns för hårt kan det vara irriterande för barnet

Fördelar och nackdelar med västar utan grenband:

+ Barnet kommer inte att besväras av en rem mellan benen
- Det finns en (mycket) liten risk att västen kan ramla av över huvudet om den inte har grenband

 

Färg - lätt att se?

Om det är nödvändigt med färger på västen som är lätta att se beror på vad den ska användas till. Om den bara ska användas i simhallen spelar färgen ingen roll. Men om den ska användas ute till havs är det definitivt en fördel med en väst som är lätt att upptäcka.

I så fall är färgerna rött, orange eller blått bra färger, då dessa tre färger är de absolut lättaste att upptäcka i vattnet.

Simvästär med mest och minst flytkraft:

Det smarta med Beco simväst, som är eller är den som ger mest flytkraft, är att man kan ta ut individuella flytelement om västens flytförmåga försvårar barnets simförmåga. Eller även om barnet blir bättre och bättre på att simma och därför behöver ha lite mer utmaning.

Den till vänster är Becos simväst, där det finns avtagbara flytelement, medan med Splash Abouts simväst till höger är detta inte möjligt. De avtagbara flytelementen är smarta att använda då barnet mer och mer måste lära sig att hålla sig flytande, så att du tyst kan ta av fler och fler flytande element

 

Fördelar och nackdelar med en simväst med mycket flytkraft:
+ Ju mer flytkraft, desto mindre risk för att barnet sjunker i vattnet
- För mycket flytförmåga hämmar den fria rörligheten och förmågan att simma på ett naturligt sätt

Fördelar och nackdelar med en simväst med mindre flytkraft:
+ Rörelser i vattnet, inklusive simrörelser, känns mycket mer naturliga ju mindre flytkraft det är
- Flödar inte lika bra, så säkerheten för att barnet sjunker under vattnet är inte lika stor

 

CE godkänd?

Det kan vara en självklarhet för många. Därför är det ofta inget man är medveten om när man köper simvästar.


Det är dock viktigt att se till att simvästen du köper är CE-godkänd. Om de är det kan du vara säker på att de har utsatts för strikta testprocedurer för att garantera säkerheten.

Vad betyder CE-godkännande då? Det är EU:s internationella märkningssystem för leksaker, elektroniska maskiner och liknande, som bevisar att den uppfyller alla gällande lagkrav inom EU och måste säljas till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (där Sverige är medlem). Det är därför ditt skydd att det inte är en billig Kinaprodukt som inte är säkerhetstestad inom gällande EU-regler. Du kan läsa mer om varumärket här.

Om du till exempel köper en väst utan detta godkännande vet du inte riktigt hur säker den är.

Samtidigt säkerställer CE-godkännandet också att inga material som är giftiga för människor har använts i väst. Till exempel ftalater.

Så leta alltid efter CE-märkningen när du köper en simväst. Då vet du åtminstone att den uppfyller de strängaste säkerhetskraven.

OBS: Alla simvästar i testet nedan är CE-godkända.


Fördelar och nackdelar med en CE- och NE-godkänd simväst:

+ Du ser till att västen är säkerhetsgodkänd och att den inte är tillverkad i material som är giftiga för människor
- Kostar oftast mer än ej godkända västar

Fördelar och nackdelar med en inte-CE- och NE-godkänd simväst:

+ Prissätts oftast långt under CE och NE godkända västar
- Du vet verkligen inte hur säkert det är och om det ska tillverkas i giftiga material

Bäst i test: Dessa simvästar är bäst

Jag hoppas att jag nu har gett dig en bra inblick i vad du ska tänka på när du ska köpa en ny simväst. Och det för mig till nästa punkt i den här guiden; vilka simvästar jag har testat för att vara de bästa och mest att rekommendera.


Vi har testat dessa simvästar

För att utse följande testvinnare i de olika divisionerna har jag testat ett stort urval av de populäraste och säkraste simvästarna hemma och utomlands i simhallen för att kunna ge de mest uppriktiga rekommendationerna. Dessa är dessa:

Beco Sealife simväst

Aqua Sphere simväst

Konfidence Original simväst

Konfidence Youth simväst

Simvästarna vägs mot faktorer som storlek, material, pris, flytkraft, färg och i slutändan min personliga helhetsupplevelse av dem var och en. Och så är det dessa omfattande tester som ligger till grund för rekommendationerna nedan

Jag har hittat en testvinnare i följande tre kategorier:

 • Bästa simvästen för priset (12-30 kilo)
 • De billigare och mindre västarna som är perfekta för resor (1-6 år)
 • De bästa av de bästa simvästarna när priset inte spelar någon roll


Bästa simväst för priset (12-30 kg): Beco simväst för barn och baby

Jag har redan varit en bit innanför den här västen tidigare i guiden. Men det är bara en bra simväst, speciellt när man tittar på priset samtidigt.

Förutom att vara utrustad med grenband och vara en av västarna med mest flytkraft kan flytelementen även tas bort så flytkraften blir mindre vid behov.

Den görs i två olika storlekar; en liten som går från 1-3 år (12-18 kilo) och en medium som går från 3-6 år (18-30 kilo). Om västen köps i tidigaste ålder i den individuella storleken kan den därför användas under några år innan den behöver bytas.

De två färgerna som Beco simväst finns i

Det gör det bara till en ännu bättre investering för priset.

Fördelar och nackdelar med Beco simväst för barn och baby:

+ Med grenband, så eliminerar du risken att västen lossnar över barnets huvud
+ Ger maximal flytförmåga
+ De flytande elementen kan tas bort för att minska flytkraften. Det ger jämnare inlärning i simning
+ Tillverkad i två storlekar: 1-3 år och 3-6 år
+ Den absolut bästa simvästen för priset!
+ Finns i två färger - en rosa/blå och en blå/grön, så har man flera barn kan varje barn ha sin egen färg så det är lättare att veta skillnaden


- Grenremmen kan vara irriterande för vissa barn
- Är begränsad till max 6 år gamla barn (eller max 30 kilo), den kan därför inte användas för alltid

Andra recensioner av Beco simväst

"Supert utförande och sitter bra. Detta ger min dotter mer rörelsefrihet i vattnet.”

(Rasmus S.)

”Malthe var nöjd med väst. Nu kan han "simma" själv. Men på grund av coronakrisen har han tyvärr inte kunnat ta sig in i simhallen. Så vi ser fram emot att det är över. Då måste väst snabbt komma till användning.”

(Marianne E.)

”Är tillägget mot badvingar definitivt värt det eftersom det lilla barnet har full rörelsefrihet för armarna. Passar relativt stor. Maximalt vattennöje för vårt barn.”

(Fidiamboos)

 

Beco simväst för barn – Sealife (1–6 år) – Ljusblå/grön

Beco simväst för barn – Sealife (1–6 år) – Ljusblå/grön

515 kr599 kr
(32)

4.84/5

Billigare och mindre västar - perfekt för resor (1-6 år): Splash About Go simväst

Splash About Go simväst - Dragon Fly

Om du behöver ta med dig simvästen på en resa kommer denna Splash About Go simväst till sin rätt. Den är liten och kompakt, så den tar inte mycket plats i resväskan. Dessutom ligger den också i den billiga änden av prisklassen.

Denna väst är i första hand lämplig för resor, på grund av sin lilla storlek. Men den kan också enkelt användas hemma. Den är designad med så stor rörelsefrihet som möjligt i åtanke, men har inga avtagbara flytelement som annars skulle ha satt pricken över i:et.

De två mest populära färgerna av splash about go simvästar - finns i flera andra färger också

I gengäld görs den i tre storlekar: 1-2 år, 2-4 år och 4-6 år.

För- och nackdelar med Splash About Go simväst:

+ Liten och kompakt, så den tar inte mycket plats om du behöver ha den med dig när du reser
+ Tillverkad med färger och motiv som barnen älskar
+ Ligger i den nedre delen av prisklassen, vilket gör den till en säker hit för bankkontot
+ Dragkedjan stängs med kardborre, så att barnet inte kan dra upp det själv
+ Är byggd ca 2 millimeter tjock neopren som hjälper till att hålla värmen
- Har inget stegband som annars skulle tillföra det senare till den absoluta säkerheten
- De flytande elementen kan inte tas bort
- Storleksintervallen är relativt små, så den behöver bytas ut oftare än de flesta andra simvästar på marknaden

Andra recensioner av Splash About simväst

"Västen kan hålla min son på 2½ och 15 kg i vattnet utan ytterligare hjälp. Han är dock ganska instabil, så du måste hålla honom i båda händerna. Om jag släpper mina händer går det några sekunder, då ligger han på ett olyckligt sätt med munnen under vatten.”

(Esben M.)

"Jag köpte den här söta simvästen till min lilla pojke och jag är mer än nöjd med både frakten och kvaliteten."

(Pura Ferri)


Bäst och mest rekommenderad, oavsett pris: Aqua Sphere simväst för barn

Om du bara vill ha det bästa av det bästa där priset inte spelar någon roll, har Aqua Sphere gjort den ultimata badvästen för barn. Bevarad, den kostar något mer än de andra simvästar på marknaden, men den ger också betydligt bättre möjligheter att lära ditt barn simma.

Den klara fördelen med Aqua Sphere simväst är att den har ett handtag på baksidan. Detta gör att barnet kan ligga i en naturlig simställning i vattnet samtidigt som ni som föräldrar kan hjälpa barnet att hålla sig flytande samtidigt som man övar på de grundläggande simkunskaperna.

Jämför detta lite med när du ska lära ditt barn att cykla, genom att hålla i pinnen du har kilat in i cykelramen. På samma sätt fungerar det faktiskt med handtaget på denna simväst.

Det ger maximal säkerhet, både för barn och föräldrar.

Aqua Sphere flytväst framifrån

Aqua Sphere simväst bakifrån - med handtag, där du som förälder enkelt kan hålla ditt barn samtidigt som du simka

Dessutom är västen också utformad på ett sådant sätt att barnet får maximal rörelsefrihet runt både armar och ben. På så sätt kan simtaken tränas utan att västen är i vägen.

Den tillverkas i storlekarna 1-3 år och 3-6 år, så den kan även användas av en bred åldersgrupp.

Kort sagt är denna simväst den absolut bästa västen när du vill lära ditt barn simma!

För- och nackdelar med Aqua Sphere simväst:
+ Kan användas av en bred åldersgrupp, då den tillverkas i storlekarna 1-3 år och 3-6 år
+ Justerbara remmar gör att den kan anpassas till alla barn inom den angivna åldersgruppen
+ Har full rörelsefrihet runt både armar och ben
+ Ger maximal trygghet för både barnet och föräldrarna tack vare det inbyggda handtaget på baksidan
+ Bra fördelning av flytande element på både mage och rygg, gör den idealisk för vattenträning på både rygg och mage
- Har ett relativt högt anskaffningspris, vilket i sin tur uppvägs av de bästa möjligheterna att lära sig de grundläggande simkunskaperna
- Storlekarna går upp till max sex år, så om du ska lära ditt barn simma efter den åldern kan västen tyvärr inte användas

 

FÅ EN RABATKOD MED 10% RABATT

Rabattkoden kan användas av alla nya kunder på alla produkter på hemsidan, inklusive de produkter som rekommenderas här i artikeln.

Vad väntar du på? Få mer ut av din tid i och på vattnet!

Framgång!

Skillnaden mellan simväst och flytväst

Vid en första anblick kan en simväst och en flytväst lätt förväxlas. Och fastigheterna lutar sig också mycket mot varandra.

En typisk flytväst till vänster och en simväst till höger

I grund och botten hjälper båda till att hålla användaren flytande. Däremot, där en flytväst är skapad enbart i syfte att få maximal flytkraft, skapas en simväst för att hjälpa både flyta och simma.

En simväst är både lätt och har några utskärningar som gör den lätt att röra sig i, medan en flytväst är betydligt tyngre och inte är designad för att ge ordentlig rörelsefrihet. Du kommer därför att känna dig betydligt mer låst i en flytväst jämfört med en simväst.

Simvästar för juniorer och vuxna

Det är inte bara de små som kan behöva hjälp av en simväst. Många vuxna och äldre kan också ha det. Marknaden för simvästar för barn från 7 år och för vuxna är dock relativt begränsad.

Ett fåtal tillverkare har i sin tur (och lyckligtvis) gjort en dygd av att även tillhandahålla säkerheten för simvästen till dem som är äldre än de mycket små barnen. Vissa är bättre än andra, men nedan har jag samlat de västar som ger den bästa kombinationen av säkerhet och rörelsefrihet. Detta är för övrigt en Konfidence simväst på båda punkter.

Simväst för vuxna: Konfidence vuxen simväst

Till skillnad från simvästar för små barn som ofta ligger inom samma viktklass är det annorlunda för vuxna. Hos vuxna kommer det naturligtvis att finnas både lätta och tunga brukare, varför det i västar för vuxna finns ett stort behov av att kunna reglera flytkraften till brukarens vikt.

Vuxen simvästen Konfidence ger en riktigt bra möjlighet till just det.

Med avtagbara flöten kan västen snabbt justeras för att passa exakt efter användarens vikt. Och eftersom den redan finns i storlekarna small, medium, large och X-large erbjuder den de allra bästa alternativen för att anpassa flytkraften till exakt den individuella användaren.

Du kan köpa din Konfidence simväst för vuxna här:

Konfidence simväst vuxen - Marinblå/gul
Välj storlek
🔥 Under 30 kvar
😍
Fri frakt
Se storlekar
(3)

875 kr

 


Simväst för juniorer (8-14 år): Konfidence junior simväst

Precis som med simvästar för vuxna finns även ett större behov av juniorer för en större och mer justerbar flytkraft. Men där modellerna för vuxna har avtagbara flöten, lutar sig juniorvästarnas principer mot samma principer som västarna för barn.

Medan det naturligt är ett större hopp i viktklasserna bland juniorer är det inte så stora svängningar i vikten i denna åldersgrupp att det finns ett behov av att kunna ta ut flytprylarna.

Dessa västar är därför gjorda för de specifika åldersgrupperna 8-10 år, 10-12 år och 12-14 år. Däremot görs de i modeller för både killar och tjejer, där modellen för killar är mörkblå och modellen för tjejer är rosa och lila.

Konfidence junior simväst för pojkar kan köpas här och västen för tjejer kan köpas här:

Konfidence simväst barn - Youth - Marinblå/ljusblå
Välj storlek
🔥 Under 15 kvar
🔥
Bäst i test
Se storlekar
(1)

655 kr

 

Konfidence simväst barn - Youth - Rosa/lila
Välj storlek
🔥 Under 15 kvar
🔥
Bäst i test
Se storlekar

655 kr

 Förläng livslängden på din simväst

När du väl har investerat i en simväst till ditt barn eller kanske dig själv är jag säker på att du förmodligen vill att den ska hålla så länge som möjligt överhuvudtaget. Och som tur är krävs det inte mycket arbete för att förlänga livslängden på den.

Nedan ger jag dig tre bra tips på hur du enklast förlänger ditt liv så mycket som möjligt.

 1. Ta med dig simvästen direkt efter användning och lämna den varken i solen eller ute i vattnet. Västarna är rejält byggda, men färgerna bleknar snabbt om de lämnas i solen. Och när västen väl har använts i simbassängen kommer kloret att börja bryta ner materialet om det lämnas i vattnet.
 2. Skölj västen i sötvatten direkt efter varje användning. Detta gäller särskilt om den har använts i klorerat vatten, där klor från vattnet kan bryta ner västens material om den inte sköljs rent. Har den använts på stranden blir det definitivt sand och smuts på västen också, vilket också är en bra idé att tvätta bort. Häng västen på tork direkt efter sköljning.
 3. Förvara västen på en torr och sval plats. Gärna inomhus, men har du en plats kan du hänga upp västen i skuggan, den går även att hänga på tork där. Så länge den inte utsätts för direkt solljus, annars kommer färgerna att börja blekna.

 

Var kan man köpa en simväst?

Det finns nu många ställen där man kan köpa simväst, både på nätet, i fysiska butiker och på de små strandbutikerna som traditionellt ligger vid de större stränderna utomlands.


För att vara säker på kvalitets- och säkerhetsgodkännanden bör du dock åtminstone hålla dig till specialbutikerna i detta land.

Ett av ställena där du kan vara säker på att alla simvästar är säkerhetsgodkända är på Watery.se. Alla västar är CE- och NE-godkända, precis som att priserna är bland de bästa på marknaden.

Av Trustpilot att döma är alla deras kunder också superglada att handla hos dem. Därför rekommenderar jag Watery.se när du köper en ny simväst.

Rekommenderas för ditt köp

32% köper dessa produkter tillsammans med din kundvagn

Stäng
 • Sökresultat
 • Produkter

Sökresultat

  Inga resultat för ""

  Fråga vår kundservice

  Ring till oss

  08 446 888 34

  Skriv till oss

  kundservice@watery.se

  Öppningstider

  Mån-Fre: 08-22 / Lör-Sön: 14-22

  Chatta med oss

  I höger hörn