Swimrun - Den bästa träningsformen?

Vad är swimrun?

Swimrun - Den bästa träningsformen?
Innehållsförteckning

Som så många andra goda idéer blev Swimrun till vid en vadslagning mellan 4 vänner: “Sisten till Sandhamn betalar för hotell, middag och drinkar”. Detta hände såklart på en bar, då själva idéen minst sagt var anmärkningsvärd. Men inte nog med idéen, en morgon påbörjade de sitt äventyr och de hade tagit fram 2 krav, de skulle passera 3 olika restauranger på 3 olika öar. Detta krävde både löpning och simning och då det tog över 24 timmar att genomföra vara vara alla parter för trötta för att festa och fira sin bedrift när de kom fram.

Watery badbyxor herr brief - Budgie Eco - Svart

Watery badbyxor herr brief - Budgie Eco - Svart

329 kr445 kr
(16)

4.44/5

Vad de inte visste var att denna challenge, år 2006 skulle kommersialiseras och därmed var Swimrun fött. Det första loppet kallades Ö till ö och det var ett lopp på 75 kilometer och över 26 öar. Det klassas idag som det tuffaste loppet inom disciplinen någonsin. Efter det blev man tvungen att skapa några grundregler som gjorde swimrun mer tillgängligt för alla.

Idag säger grundregeln att ett swimrun-lopp ska innehålla 2 sträckor med löpning och 2 sträckor med simning. All den utrustning man behöver ska man också transportera hela vägen till mållinjen. Det ger verkligen utmaningar utöver det vanliga.

Swimrun för alla nivåer och alla åldrar

Swimrun kan för de flesta verka som en extremsport, särskilt om man jämför med det första swimrun loppet. Men idag är de faktiskt anpassade för alla. Det finns till och med lopp för barn från 6 år. Det kräver “bara” att man kan springa i ett smart tempo och självklart att man kan simma. 

Därför är det också en bra motionsform som inte endast tilltalar extromsportsutövare. Det passar alltså även dem som tycker om att använda hela kroppen när de motionerar. Jämfört med triathlon som är väldigt klart uppdelat mellan de tre formerna så växlar swimrun mellan löpning och simning, vilket ger en variation och hastighetsändringar som många tycker känns tilltalande.

Det betyder dock även att det är en sport som står ut - även från triatlon - då simning och löpning ska varieras och samma utrustning ska användas. Därför finns det även goda råd att hämta från en av sveriges mest erfarna swimrun löpare - Kristin Larsson:

Watery våtdräkt dam - Hedgehog (3mm) - Svart
Välj storlek
-29 %
😍
Fri frakt
Se storlekar
(15)

1 095 kr

1 535 kr

Watery våtdräkt herr - Hedgehog (3mm) - Svart
Välj storlek
-29 %
😍
Fri frakt
Se storlekar
(15)

1 095 kr

1 525 kr

Watery våtdräkt barn - Hedgehog (3mm) - Svart
Välj storlek
-27 %
😍
Fri frakt
Se storlekar
(7)

1 065 kr

1 485 kr

Träna i de rätta omgivelserna - genom att enbart träna på löpbanan eller i simbassängen blir man inte bekväm med att skifta mellan de två elementerna. 

Använd terrängen - Swimrun ger fantastiska möjligheter att göra en träningsrutt där man så gott man kan, följer fågelvägen. Varken vatten, backar eller off-road begränsar dig. 

Träna tillsammans med andra - Swimrun är till stor den en lagsport så att träna med en annan person kan ge en bättre överblick över rutten samt ge en moralisk boost, vilket ibland kan vara det som behövs för att fortsätta..

Träna i alla slags väder - Ta varje möjlighet att komma ut och träna. Ju mer man vänjer sig till alla väderslag, desto bättre är man rustad för ett swimrun lopp.

Glöm inte återhämtning - Precis som med all annan sport är det viktigt med återhämtning. När man håller på med swimrun aktiverar du i stort sett alla muskelgrupper och därmed kommer man också bli förhindrad om en muskelgrupp inte klarar av träningspressen. 

Du kan hitta fler goda råd på Kristin Larssons blogg om träningstips för swimrun.

FÅ EN RABATKOD MED 10% RABATT

Rabattkoden kan användas av alla nya kunder på alla produkter på hemsidan, inklusive de produkter som rekommenderas här i artikeln.

Vad väntar du på? Få mer ut av din tid i och på vattnet!

Framgång!

Den rätta utrustningen gör skillnad

Det ställer dock även stora krav på utrustningen och sättet var på man tar sig an de olika disciplinerna. I triathlon får man möjligheten att byta mellan olika typer utrustning men i swimrun ska samma utrustning användas hela vägen. I början utfördes swimrun i normala löparskor och träningskläder men idag har man insett vilken skillnad det blir med kläder och skor som är gjorda för swimrun. Därför finns det idag swimrun skor, swimrun våtdräkt och annan swimrun utrustning. Är du nybörjare och osäker på vart du ska starta så finns det som tur är en blogg med simutrustning för swimrun nybörjare. 

För att göra det lättare att få en överblick kan man säga att det är 5 nödvändiga typer av utrustning som man behöver. Det viktigaste är en våtdräkt med korta ärmar som kan stängas fram men följande kommer också underlätta mycket för dig:


 • Simglasögon - Om du vill undvika att få ont i ögonen och vill kunna orientera dig när du är i vattnet, då är det ett pra bra simglasögon du ska ha. Dem med mer silicon runt ögonen kan rekommenderas då de sitter bra på ansiktet och åker inte lika enkelt av i vattnet.
 • Skor för vatten - De ska gärna vara lätta och ha ett bra dräneringssystem. Dessutom ska de helst sitta fast bra på foten, utan (såklart) att skava mot huden.
 • Pullbouy/dolme - Den kan verka besvärlig att simma med men det kommer spara dig mycket energi när du är i vattnet. Då swimrun våtdräkterna ofta är korta, kommer man sakna flytkraft för benen - det ger en pullbuoy.
 • Hand Paddles - Då benen inte ger så mycket framåtdrift - på grund av dolmen - är det nödvändigt att armarna antar den rollen. Ett par handpaddlar ger den extra framdrift som man annars kommer sakna. Se det som simfötter till händerna.
 • Badmössa - Den kan vara obekväm att ha på under en längre tid men om du kan vänja dig till den så kan den förbättra din simeffektivitet med upp till 20% - och det gäller även de kortare distanserna. 

Watery simglasögon - Poseidon Ultra Mirror - Vit/guld

Watery simglasögon - Poseidon Ultra Mirror - Vit/guld

319 kr539 kr
(7)

4.29/5

Har du utrustningen ovan under kontroll - plus en passande våtdräkt - så är den en bra bit på vägen mot ditt först swimrun lopp. Är det någonting du tänker att du saknar eller behhöver du inspiration så vill vi rekommendera att kika förbi vår sektion med utrustning för swimrun.

Hitta en bra gemenskap och dela erfarenheter

Som tidigare nämnt, är swimrun en lagsport, även om den genomförs individuellt. Det beror på inte minst på de många skift mellan vatten och land som under loppet kan verka omotiverande. Därför finns det många fördelar med att alliera sig med en som komplementerar dina brister. 

Då swimrun sällan har en fast rutt som ska följas, kan det vara en fördel att vara i lag med en som är bra på att orientera sig och som alltid hittar den kortaste eller minst ansträngande vägen. På samma sätt kan det vara en fördel att följas med en som är bra på att simma och som kan fungera som en vågbrytare, som du sedan kan följa. Det gäller även om det är en i gruppen som är bättre på löpning och som kan hålla ett smart tempo.

Då swimrun sällan kan genomföras med en fast strategi, så ligger vägen till succé i samarbete. Man kan inte vara den bästa på allt och då swimrun framförallt handlar om löpning, orientering och simning, är det viktig att lista ut vad ens styrkor och svagheter är. 

Det finns det dock råd för på olika hemsidor, som kan hjälpa dig igång med din träning samt bloggar som endast handlar om swimrun.

Det är aldrig för sent att börja med swimrun

Som vi nämnde tidigare, är det barn från ynka 6 år som håller på med swimrun men det tal är lika representativt i den andra änden av skalan. Med swimrun-motionslopp för personer över 60 år, är det en sport med brett deltagande så länge man har koll på utrustningen. 

Vi rekommenderar dock alltid att lära sig använda rätt utrustning på rätt sätt samt utföra sporten tillsammans med andra - speciellt om olyckan skulle vara framme. Det är en mycket social sport som ger helt unika naturupplevelser, då de inte på samma sätt som andra motionslopp har en helt definierad rutt. 

Är du fortfarande osäker på om du har allt det du behöver och hur det fungerar, vill vi rekommendera att du kollar in våra olika blogginlägg. Här hittar du råd till  simglasögon, simutrustning och mycket mer. Du kan även få produktrekommendationer.

Watery motionssimglasögon – Raven Active – Grå (klar lins)
-36 %
(37)

285 kr

445 kr

Watery motionssimglasögon – Raven active – Svart/Blå
-49 %
(37)

229 kr

445 kr

Watery motionssimglasögon – Raven Active – Marinblå (klar lins)
-36 %
(37)

285 kr

445 krRekommenderas för ditt köp

32% köper dessa produkter tillsammans med din kundvagn

Stäng
 • Sökresultat
 • Produkter

Sökresultat

  Inga resultat för ""

  Fråga vår kundservice

  Ring till oss

  08 446 888 34

  Skriv till oss

  kundservice@watery.se

  Öppningstider

  Mån-Fre: 08-22 / Lör-Sön: 16-22

  Chatta med oss

  I höger hörn