Dykarfenor – rekommendationer
Dykarfenor är inte samma sak som simfenor, då de skiljer sig åt i sin funktion.
Dykarfenor är ofta styvare i materialen, då de är gjorda till lugna och långdragna rörelser, Det innebär dock inte att alla är långa och styva som en bräda. Dykarfenor finns nämligen även i olika längder, som var för sig har sina fördelar.
En av de mest uppenbara skillnaderna på dykarfenor är ofta deras längd, då de kan vara antingen väldigt långa, medan andra mer har en storlek som vanliga simfenor. Det har en betydelse när det gäller de omgivningar som de ska användas i. De väldigt långa fungerar bra på helt öppet vatten, där man inte simmar längs klippor eller liknande. Där är å andra sidan de korta väldigt bra, då de är enklare att kontrollera och manövrera med, utan att man riskerar att stöta mot klippor, stenar eller havsbotten med dem.
Dessutom har en den dykarfenor en fast fot, medan andra har en hälrem. Det har stor betydelse för flexibilitet, passform till fötterna och stabilitet i vattnet. En fast fot kommer att överföra mest möjligt av benens rörelse till själva dykarfenans spark i vattnet. Det beror inte minst på att de arbetar mer som en enhet tillsammans med ben och fötter.
Det innebär samtidigt att de inte är så flexibla och har svårare att anpassa sig till fotens passform. Där ger en hälrem en större rörelsefrihet, som gör det lättare att få dem att passa på bästa sätt till fötternas utformning, samt ger en högre grad av mobilitet i vattnet. Därför kan man ofta simma under längre tid med dem.
- Bra för snabba benspark i hög fart
- Tillverkade med 2 hål i själva fenorna som minskar vattenmotståndet och därmed minskar tröttheten
- Kommer med en öppen häl som är lättare att anpassa till foten
- Finns i flera färger