Du kan väl inte välja fel?
Bakom denna guide står jag - Daniel, ägare till Watery.dk och före detta elitsimmare sedan 10 år, men nu motionstriathlet. Jag har ungefär lite erfarenhet av simning i öppet vatten, och har bla. genomfört flera öppet vatten- och triathlonevenemang och har därigenom byggt upp en stor kunskap om och erfarenhet av våtdräkter. Jag ska göra mitt bästa för att förmedla detta till dig nedan - men om du fortfarande har frågor i slutet, släng äntligen en kommentar nedan. Då ser jag fram emot att utveckla :-)
Köp och läs mer om alla rekommenderade våtdräktsmodeller här
Varför simma med våtdräkt överhuvudtaget?
Låt oss börja med att slå den först. I Sverige är vattentemperaturen, oavsett tid på året, nästan alltid så låg att det nästan alltid är ett måste att simma med våtdräkt – vare sig det är till den dagliga simträningen i öppet vatten eller till själva tävlingen.
Men förutom att en våtdräkt skyddar kroppen från det kalla vattnet genom att hålla det varmt och hindrar det kalla vattnet från att komma nära kroppen, har en våtdräkt också en rad andra fördelar:
- Ger dig ökad flytförmåga, vilket särskilt fattigare simmare har nytta av
- Skyddar dig från vatten och brännmanet.
- Minskar vattenmotståndet på grund av deras speciella släta yta
- Ger dig den nödvändiga rörelsefriheten
- Håller dina muskler varma så att du slipper kyla ner under och efter
- Förlänger öppetvattensäsongen
Så förutom att ha en varm funktion så hjälper faktiskt en våtdräkt för simning även med din fart i vattnet.
Fun Fact: Det är inte ovanligt att rätt våtdräkt ger upp till 2 minuter per. 1000 simmade meter.
Baddräkt, torrdräkt, neopren eller våtdräkt - vad är skillnaden och finns det någon?
Det finns otroligt många olika namn på en våtdräkt, men det beror också på att det finns många olika dräkter beroende på om det är en dräkt avsedd för triathlon och öppet vatten, kitesurfing, dykning eller andra vattensporter. Här får du en definition av de olika:
Torrdräkt:
En torrdräkt är inte speciellt lämplig för olika vattensporter, inklusive triathlon och öppet vatten, då den inte sitter nära kroppen utan snarare "bara" täcker kroppen. Du behöver alltså inte köpa en om du ska sporta i vattnet.
Baddräkt för triathlon och öppet vatten:
En simvåtdräkt är ett annat namn för en våtdräkt, och är vad du behöver om du ska delta i triathlon eller open water-tävling. Det är också de som vi rekommenderar nedan, samt hänvisar till i den här guiden.
Egenskaperna för en sådan är att:
- Den är gjord av neopren
- Relativt tunn (mellan 1 och 7 mm)
- Bra och naturligt att röra sig (bada) i
- Dragkedja som sitter på baksidan
Det är alltså en vanlig våtdräkt, eller även kallad baddräkt, du behöver.
Hur tjock ska en våtdräkt vara och vilken ska man välja?
De många olika våtdräkterna finns i flera olika tjocklekar.
Du kanske redan har fått reda på det?
Du bör i alla fall vara uppmärksam på tjockleken, eftersom den är ganska avgörande för både din simning och värmen den ger. Det finns i princip tre olika tjocklekar. När du ska använda som beskrivs här:
- 3mm: Denna tjocklek är den överlägset vanligaste för användning i triathlon och simning i öppet vatten. Det ger högsta grad av rörlighet, men också att du kan stanna länge i vattnet
- 5mm: Denna tjocklek används vanligtvis vid träning/rally i öppet vatten på våren eller senhösten, när vattnet är mindre varmt men ändå ger en hög grad av rörlighet. Detta ger också ökad flytkraft.
- 7mm: En sådan tjocklek är för folk som hatar kyla. Den lämpar sig dock inte särskilt bra för simning i öppet vatten, då den gör det svårt att röra sig ordentligt, precis som det ger en helt enorm flytkraft, så man får svårt att simma ordentligt. En 7mm-dräkt används ofta för dykning istället för vanlig simning.
Dessutom ska man vara medveten om att vissa våtdräkter faktiskt är 5mm runt ben, bröst och mage/höfter för att höja flytkraften och därmed minimera motståndet, medan tjockleken runt axlarna är mindre för att öka rörligheten där. Denna sammansättning är faktiskt den mest optimala enligt mig då man därmed både får hög flytkraft på rätt ställen och samtidigt full rörelse runt armarna som man måste röra på hela tiden.
En sista sak du bör vara medveten om, som också nämns ovan, är att om du ska använda våtdräkten till en svensk eller internationell open water- eller triathlontävling så måste den vara MAX 5 mm tjock. Om den är tjockare kommer du att förbjudas att bada i den.
Hur du bäst tar av och på din baddräkt
En våtdräkt är inte bara som att ha på sig. Att en våtdräkt ofta är gjord av neopren gör den otroligt svår att ta på och det kräver onekligen mycket övning, det blir barnmat att ta på en sådan.
En bra tumregel är dock alltid: Ta den tid det tar och rusa aldrig igenom det. För om du gör det först, ja, så är det plötsligt hål i din nya kostym.
För triathlon är det också ganska viktigt att du också snabbt kan få av dig dräkten igen direkt efter att du kommit upp ur vattnet. Här kan du inte vara fullt så försiktig men här är det viktigare att du tar av dig våtdräkten i rätt steg.
I princip är det bara att sätta simglasögonen i pannan så fort du kommer upp ur vattnet, ta av dig våtdräkten på överkroppen medan du springer, ta av dig badmössan och simglasögonen precis innan byteszonen, ta även av resten av våtdräkt när du står precis framför din switch-able.
Storlek på våtdräkten
Valet av storlek på våtdräkten är alltid den stora frågan. Och även här gör många fel val.
Och för att göra det ännu värre finns storlekarna inte "bara" i small, medium och large. Nej, de finns även i t.ex. small tall, medium long, medium-large etc. Därför bör du också vara extra uppmärksam när du läser dessa storleksguider, och inte minst mäta dig själv.
De allra flesta märken inom våtdräkter har en tillhörande storleksguide till sina. Dessa ger en bra fingervisning om vilken storlek du ska ha. Därför bör du också förlita dig mycket på dessa när du väljer rätt storlek.
De allra flesta storleksguider använder din längd och din vikt som parametrar för rätt storlek.
Ligger man här mellan flera olika storlekar så är en bra fingerregel alltid: Dregling före höjd (eller uttryckt på annat sätt: Vikt före höjd), då några centimeter eller tre i längden inte gör så stor skillnad. Om du passar in i flera storlekar är det därför viktigare att du tittar på vikten än längden.
Jag har hittat en storleksguide för de olika våtdräkterna här:
- Storleksguide för Orca våtdräkter.
- Storleksguide för Hurricane våtdräkter
- Storleksguide Speedo våtdräkter
- Storleksguide Zoogs våtdräkter:
När man sedan ska bedöma om våtdräkten sitter optimalt är det klart viktigast att den slutar tätt runt halsen. Dvs. att man knappt får in ett pekfinger mellan hud och våtdräkten där uppe. Annars kommer kallt vatten direkt att tränga in i baddräkten och ligga och plaska runt, så att den isolerande effekten försvinner.
Tänk samtidigt på att om våtdräkten känns lite trång och ombonad på land så kommer den med största sannolikhet att sitta perfekt när du väl kommer i vattnet. För när du först hoppar i vattnet fördelar dräkten sig något bättre och känns mycket mer naturlig.
Så det bästa rådet är nog: Hoppa alltid i vattnet och prova våtdräkten innan du är säker på att den har rätt storlek.
Köpa, hyra eller låna begagnad våtdräkt?
Många nya triathleter och simmare i öppet vatten överväger alternativet att hyra eller låna en begagnad våtdräkt istället för att själva köpa en helt ny våtdräkt. Avsikten är också riktigt bra, och för vissa nybörjare kan också vara ett bra val om du vet att du inte kommer att använda dräkten mer än en eller två gånger, men en våtdräkt fungerar helt enkelt inte lika bra med flera användare.
Faktum är att våtdräkter fungerar precis som med skor när det kommer till att bära andra. När en ny person använder den anpassar den sig väldigt snabbt till den individuella kroppsformen och det är alltså en helt ny kostym man får tillbaka. Och med det kan du bara aldrig vara säker på att de våtdräkter du kan hyra eller låna kommer att passa dig och din kropp jämfört med om du köpt en helt egen, som alltid kommer att passa dig bättre.
Dessutom skulle de allra flesta öppetvattensimmare och triathleter också vilja få prova på att simma med våtdräkt i öppet vatten innan tävlingen, då det ger en högre grad av självförtroende och lugn innan, och detta är i det stora majoriteten av fallen inte ett alternativ om man lånar eller hyr en våtdräkt.
Ska du välja hel eller halv våtdräkt?
En fråga väldigt många har, men som det faktiskt finns ett någorlunda tydligt svar på:
Om du bara vill simma i öppet vatten hemma eller simma till en svensk triathlon- eller open watertävling, så ska du i 99% av fallen simma i hel våtdräkt, som har båda ärmarna och går ner till fötterna. En sådan hel våtdräkt ger dig den nödvändiga värmen och flytkraften som en halv våtdräkt inte gör i samma grad.
Anledningen till att du ändå ska välja en halv våtdräkt, där axlarna är fria och därmed ger mer rörlighet, borde vara att du ska på en triathlontävling i ett hett land utomlands.
Annars bör du alltid välja en hel våtdräkt.
FÅ EN RABATKOD MED 10% RABATT
Rabattkoden kan användas av alla nya kunder på alla produkter på hemsidan, inklusive de produkter som rekommenderas här i artikeln.
Vad väntar du på? Få mer ut av din tid i och på vattnet!
Användning av kroppskräm / Bodyglide för mindre friktion under simning med våtdräkt
En dålig och lite oförklarlig trend de senaste åren har varit att använda vaselin runt halsen och anklarna, för att minska friktionen från våtdräkten under längre baddräkter. Men låt oss bara konstatera det direkt: Det hjälper inte riktigt, eftersom vaselin faktiskt sakta försvinner i vattnet och samtidigt tyst förstör kostymen.
Men istället bör du använda något annat som är gjort speciellt för att minska friktionen när du bär våtdräkter. Nämligen Bodyglide, som är en otroligt populär produkt speciellt framtagen för att göra simningen med våtdräkt mycket bekvämare. Och med Bodyglide kan du vara helt säker på att det varken går av i vatten eller påskyndar nedbrytningsprocessen av din dyrköpta våtdräkt.
Underhåll av våtdräkten
Om du tar hand om din våtdräkt på rätt sätt före, under och efter användning kan du förlänga dräktens livslängd avsevärt. Sex grundläggande tips för bättre underhåll av din kostym:
- Skölj dräkten noggrant både in- och utvändigt direkt efter användning med färskvatten från havet/sjön. De allra flesta Ironman- och Challenge-evenemang äger dock rum i saltvatten, så var medveten om det.
- Dräkten ska hängas på tork ut och in
- När dräkten är torr och du ska förvara den till nästa träning/tävling, vänd alltid utsidan ut och se till att den inte kryper ihop sig vid förvaring utan häng på en galge eller liknande
- Undvik att använda vassa naglar när du sätter på den eftersom det bara gör olyckliga hål
- Ta din tid med dig själv medan du tar på dig kostymen. När tjockleken inte är särskilt stor kan man lätt "komma till" att göra ett hål eller två - fråga mig bara ;-)
- Skulle du ändå få hål i din kostym kan den lappas med lite neoprenlim
Om du kommer ihåg dessa sex tips varje gång din våtdräkt används, så kan du vara helt säker på att du också har en användbar våtdräkt om två, tre, fyra och fem år.
Våtdräkt för simning i öppet vatten och triathlon – är det någon skillnad?
Nej, det är i princip exakt den våtdräkt/baddräkt du behöver/kan använda för båda typerna av utomhussim. För båda är det viktigt att dräkten både ger flytkraft och ger en hög grad av rörlighet, så att du tar dig fram så snabbt som möjligt. Det hjälper en riktig våtdräkt för simning i öppet vatten och triathlon dig med.
Våtdräkt för nybörjare - Du bör välja det
Många triathleter brukar alltid köpa den dyraste utrustningen på marknaden, eftersom den måste vara den bästa. Men det är bara inte alltid fallet när det kommer till våtdräkter.
Om du inte är en före detta tävlingssimmare, utan istället nybörjare inom simning och triathlon och därmed inte en säker simmare med bra teknik, så är det inte nödvändigtvis en fördel att välja den dyra toppmodellen, då dessa just är gjorda för tävlingssimmare , som inte är lika mycket som du behöver flytkraft.
Dessutom blir de billigare våtdräkterna, som ofta är avsedda för nybörjare, också tjockare runt ben och lår, eftersom detta ger ökad flytkraft på platser som annars normalt "hänger" och därmed minskar vattentåligheten.
Var dock medveten om att nybörjarvåtdräkter vanligtvis är gjorda av mindre flexibelt gummi och därför kan kännas styvare i axeln än toppdräkten. Dessutom har det ofta utvecklats mer på toppmodellerna, vilket bl.a. uttrycks av panelerna på sidan och under armarna, som bidrar till att skapa mindre motstånd.
Pris och kvalitet hänger givetvis ihop, men hastigheten med vilken en dräkt är 7 000kr dyrare än startvåtdräkten kan vara minimal för simmaren som startar.
Därför: Om du är en helt ny triathlet/öppenvattensimmare, och "bara" har ambitioner att genomföra, så skulle jag absolut rekommendera dig att bara köpa en billig våtdräkt för mellan 2 100 och 3 100 kronor. Så spendera hellre pengarna på ett par bättre löparskor eller ett par säkra simglasögon, för de extra finesser och tekniker som följer med de dyrare våtdräkterna behöver du som nybörjare inte.
Är du däremot en skicklig simmare med flera triathlon eller open water-tävlingar på samvetet, då kan du med stor fördel börja titta på en av de bättre och därmed dyrare våtdräkterna.
Köp våtdräkt - rekommendationer för nybörjaren, erfaren och proffsen
Vill du ha en våtdräkt med bästa möjliga flexibilitet runt axlarna, hög flytkraft och lång hållbarhet, då kostar det ganska mycket. Men eftersom priset för de flesta simmare och triathleter i öppet vatten spelar en roll, har jag listat nedan de sex bästa våtdräkterna baserat på min erfarenhet för både nybörjaren, den erfarna såväl som den professionella:
Våtdräkt för nybörjare:
Dessa våtdräkter tillhör den grupp vi kallar low cost triathlon och open water våtdräkter, som båda håller sig till regeln om tjocklek, och har de 4 viktiga egenskaperna att hålla musklerna varma, öka flytkraften, minska vattenmotståndet och ändå en förvånansvärt hög grad av rörelsefrihet (dock inte i lika stora som de dyrare toppmodellerna).
Dessa är designade för specialstartade öppetvattensimmare som ännu inte är helt säkra på om öppetvattensim är något för dem, och bara behöver prova sig fram. Om det här är du så är det här en av dem du bör prova:
-
Orca Open Water Core
Denna våtdräkt från Orca med namnet "Openwater Core" är designad speciellt för simning i öppet vatten. Dräkten är gjord av 2,0-2,5 mm neopren så den är fortfarande flexibel och kan hålla dig varm i vattnet. Dessutom är den gjord med "HydroLite" paneler som gör det lättare för dig att få av dig dräkten. Äntligen har den en supercool design, där man inte kan undvika att synas på grund av den starka orange färgen. Sammantaget är det en bra dräkt som ser till att du kan simma längre, med hög flexibilitet utan att kompromissa med kvaliteten.
Modellen för män hittar du här.
Modellen för kvinnor hittar du här.
Våtdräkt för erfarna:
På dessa våtdräkter har en annan typ av neopren använts som är lite smidigare och lite smidigare än den som används till våtdräkterna för nybörjare.
Är du fast besluten att triathlon eller öppenvattensim är något för dig, och har du genomfört ett enda lopp eller två tidigare, så kan du med fördel gå upp i den här klassen med dessa lite dyrare våtdräkter, men som i sin tur ger en ökad rörlighet, en lite mer färg samt några extra paneler, vilket gör vattentåligheten mindre.
-
Orca S7
Det finns många på marknaden för våtdräkter för nybörjare, men denna Orca S7 är den vi rekommenderar som den bästa på marknaden.
Denna våtdräkt är avsedd för nybörjare och uppåt. Detta berodde på att dräkten har en exceptionell flytkraft som möjliggjorts av Yamamoto neopren.
Det finns olika tjocklekar av neopren på dräkten vilket gör att den fortfarande är flexibel, så att din simning inte hindras av dräkten. (5 mm runt höfter och ben, 2 mm runt axlar och armar)
Sammantaget är det en rekommenderad våtdräkt som hjälper till att flyta lättare, utan att kompromissa med flexibiliteten när du är i vattnet. Dessutom har den också en supercool design.
Modellen för män hittar du här.
Modellen för kvinnor hittar du här
Våtdräkt för proffs:
Här får du det bästa av det bästa inom våtdräkter, och där det nästan är ren vetenskap, att göra dem snabbare, mer vattenavvisande och ge mer flytkraft. Här används de finaste neoprentyperna med högsta elasticitet och komfort.
Dessa våtdräkter för de professionella, rutinerade eller mycket ambitiösa triathleterna och simmare i öppet vatten, är gjorda med det yttersta målet att göra simningen ännu snabbare med hjälp av unika paneler etc. Då går du inte ner på någonting, då är en av dessa de du behöver.
- Orca Sonar
Denna våtdräkt från Orca med namnet Sonar är en imponerande dräkt i alla aspekter. Den är extremt flexibel samtidigt som den har en bra flytförmåga. Du får faktiskt så mycket som 30% mer flytkraft, varför du kan behålla rätt position i vattnet.
Dräkten är gjord av det välkända Yamamoto-neoprenet men har även följande egenskaper:
– CLS (Core Lateral Stabilizer), är paneler som ger dig tvärstyvhet runt buken, så att du kan behålla en bra hållning och därmed en högre prestanda.
- 39 Cell, det här är en annan typ av Yamamoto-neopren som är extremt flexibel. Dessutom suger den inte åt sig vatten, vilket innebär ökad hastighet.
Modellen för män hittar du här.
Modellen för kvinnor hittar du här.
- Orca Equip
Orca Equip är en av våtdräkterna som erbjuder maximal flexibilitet kontra dess tjocklek. Den riktar sig till simmare som har optimal teknik både i förhållande till armar och ben, den är därför perfekt för simmare som vill ha minsta möjliga vattenmotstånd.
Våtdräkten är gjord av det välkända Yamamoto-neoprenet, som är känt för sin elasticitet, vilket innebär att du har maximal rörelsefrihet.
Dessutom är dräkten utrustad med Super Composite Skin (SCS), vilket garanterar sublim prestanda.
Dräkten är som nämnt supersmidig, den är därför optimal för "totalsimmaren", vilket gör att du har kan bibehålla korrekt positionering i vattnet och har full kontroll över arm- och benteknik.
Modellen för män hittar du här.
Modellen för kvinnor hittar du här.
PS: Ingen av ovanstående våtdräkter passar dig? Så kolla in vårt enorma utbud av våtdräkter här.
Extra utrustning:
Inom tillbehör för din våtdräkt och våtdräktssimning finns det en mängd olika produkter som kan förbättra dina längre och kallare simturer i öppet vatten. Följande gäller:
En vanlig säkerhetsutrustning för alla simmare i öppet vatten, som dessutom är superpraktisk. Du lägger en havsväska runt midjan medan du har på dig våtdräkten, varefter den "följer efter dig" när den är uppblåst och gör dig därmed extra tydlig att vattna skotrar, folk på land och båtar nere i vattnet. Dessutom innehåller den ett litet utrymme inuti där du kan placera din väska, bilnycklar och telefon på nedervåningen. Detta gör att du även kan ringa på hjälp mitt ute i havet om du plötsligt skulle stöta på problem.
Vi brukar rekommendera en storlek på 30 liter, vilket ger optimal flytkraft och möjlighet till förvaring. Dessutom finns Watery havsväska i tre olika distinkta färger, så du kan utan tvekan synas i vattnet.
Havsväskerne finns med och utan fönster, väljer du havsväsken med fönster så kan du se och använda de föremål du har i det vattentäta rummet, så du kan till exempel använda touch via din telefon eller GPS.
Du kan se vår mest populära havsväska utan fönster här.
Ett par simglasögon för simning i öppet vatten är inte precis som alla andra vanliga simglasögon. När du behöver bada ute, där solen ofta (åtminstone på sommaren) står högt på himlen, bör glaset vara antingen rök, spegel eller polariserat för att undvika att bländas av solen. Samtidigt föredrar de allra flesta öppetvattensimmare ett par större simglasögon med stor ram, eftersom det ger ökad säkerhet.
Vi rekommenderar oftast Watery Mantis för simmare i öppet vatten här.
Precis som med havsväsken kan du med en synlig badmössa göra dig extra synlig i vattnet, vilket kan vara skillnaden mellan liv eller död. Därför ska du alltid välja en badmössa i antingen Orange, Rosa, Gul eller liknande gnistrande färger. Dock aldrig blå, grå eller svarta färger.
För att vara klara i vattnet har vi gjort våra egna Watery badmössor i distinkta färger som till och med matchar havsväsken.
Du kan se urvalet här.
Om du vill starta säsongen tidigt/sent, eller är du bara ganska kall, så kan ett par neoprenstrumpor, handskar och luva vara lösningen. Både stövlar och huva minskar nedkylningen av fötter och mössa. Man kan även överväga neoprenhandskar, dock försämrar det vattenkänslan, men det är en individuell bedömning. Dessa produkter kan i alla fall hjälpa till att simma öppet vatten lite mer vatten. Tänk dock på att dessa saker inte är tillåtna att simma med under öppet vatten och triathlonevenemang, så det är endast till för träning upp till.
Vi rekommenderar nästan alltid minst 3 mm, då detta är en bra tjocklek i förhållande till optimal värmehållning utan att kompromissa med flexibiliteten.
Vi rekommenderar detta Watery Thermal neoprenset här.
Bodyglide:
Många simmare i öppet vatten upplever friktionssår eller skrubbsår, särskilt runt halsen och nacken. Som tur är har nyare dräkter från till exempel Orca förbättrats och lämnar betydligt mindre slitage jämfört med andra våtdräkter.
Men om du upplever slitage för tillfället rekommenderar vi att du omedelbart använder Bodyglide här.
Swimeze Quick Gel:
Om du däremot har problem med att få i dig våtdräkt, så kan vi varmt rekommendera denna gel från Swimeze här.
Den är superenkel att använda och hjälper dig avsevärt att få på dig våtdräkten snabbare och enklare.
Avrundning
Sedan kom vi i mål med denna ganska vilda guide till våtdräkter. Jag hoppas att du blev mycket smartare och bättre klädd innan du valde din första/nästa våtdräkt. Men om du ändå sitter kvar med några frågor, så släng ÄNTLIGEN en kommentar nedan - då ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig exakt.