Vattentemperaturer för simning i öppet vatten

Vattentemperaturer för simning i öppet vatten
Innehållsförteckning

I princip kan man bada i havet året runt, men det finns bara vissa tillfällen som är bättre för att utöva öppet vattensim än andra. Behöver du träna inför tävlingar, eller vill du bara kunna vara i vattnet under längre perioder, finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Det handlar först och främst om vattentemperaturerna och relaterat till dessa är då kläder, plats och tid på året.

Vattentemperatur utan våtdräkt

Är du van att träna i öppet vatten har du definitivt en våtdräkt eller två liggandes i bilen. Du kan helt enkelt inte klara dig utan dem. Men när ska man egentligen lämna våtdräkten i bilen? Det råder delade meningar om detta, men en bra grundregel är att i vatten över 20 grader behöver man inte ta på sig våtdräkten.

Anledningen till detta är att man snabbt blir alldeles för varm med den på. Du vet säkert att det trots allt kan vara lite jobbigt att behöva hoppa i och ur våtdräkten hela tiden och därför finns det ingen anledning att använda den i onödan. Att stå stilla i vattnet, 20 grader är inte nödvändigtvis så varmt, men när man simmar är det en annan sak. Då börjar svetten snabbt värma din kropp så mycket att det blir avgjort obehagligt för dig, och då måste du gå upp för att kasta av dig kostymen igen. Därför kan du gärna hoppa över detta och helt glömma dräkten om vi har turen att ha vattentemperaturen över 20 grader.

När är vattnet varmt?

Återigen, detta är lite av ett installationsproblem, men det finns några allmänna riktlinjer du kan följa.

Under 5 grader

När vattnet är under 5 grader är det helt enkelt för kallt. Även med en våtdräkt kommer du inte att tolerera det och det blir en extremt obehaglig upplevelse om du försöker. Det kalla vattnet gör ont i kroppen och man kan helt enkelt inte hålla sig tillräckligt varm för att verkligen kunna simma.

6-10 grader

Det är fortfarande väldigt kallt och det kommer att vara obehagligt för huden som inte täcks av våtdräkten. Du kan dock simma i den så länge du vidtar rätt försiktighetsåtgärder. Det är en bra idé att ta pauser så att de utsatta delarna av din kropp kan vila över vattnet.

Du kan ungefär vara i vatten mellan 6 och 10 grader i 30 till 45 minuter. Efter det börjar det bli så kallt att det inte längre är säkert.

11-14 grader

Vattnet börjar närma sig temperaturer som är lämpliga att simma i. Det kan fortfarande göra ont i händer och ansikte till att börja med och du behöver inte spendera flera timmar i vattnet. Men du kan mycket väl hålla ut en timme eller lite mer.

15-19 grader

Nu är det inte längre det stora problemet att hoppa i havet och simma iväg. Kroppen behöver fortfarande vänja sig, men när du väl kommit igång kan du stanna i flera timmar om solen är uppe.

Vattnet är nu närmare varmt än definitivt kallt, så länge du bär din våtdräkt. Det kan dock fortfarande ta lite tid att återvinna värmen när du kommer ner i vattnet. Om du är nedskräpad är det en bra idé att använda neoprenstrumpor.

20 grader

Här är det som sagt onödigt för de flesta att bära våtdräkter. Självklart ska du göra det som passar dig bäst, så om du har en tendens att frysa kan du börja med att sätta på det och sedan ta av det när det blir för varmt.

Temperatur och kläder

Här kan du få en överblick över vilken klädsel som passar vilka badtemperaturer. Du kan som sagt bada i de flesta förhållanden, om inte vattnet definitivt är iskallt, men det kräver såklart att du klarar dig ordentligt.

De låga temperaturerna - 6 till 14 grader

Här måste man verkligen klä sig bra. Bär en bra neoprenkostym med ett tjockt lager neopren, neoprenstrumpor, neoprenhuva och även gärna neoprenhandskar.

Dessutom är det en bra idé att bära större glasögon, som skyddar mot kyla, och du kan med fördel ta på dig skidunderkläder innanför våtdräkten. Även om det blir blött hjälper det ändå till att skapa ett skyddande och värmande lager, eftersom våtdräkten ser till att din kropp värms upp.

Mellantemperaturer - 15 till 20 grader

Nu behöver du inte mycket annat än din kostym. Strumpor kan som sagt också vara bra om man brukar frysa. Om du tycker att det nästan är för varmt när du närmar dig 18-19 grader, överväg en våtdräkt med korta armar och ben. Då hålls kroppen fortfarande varm av neoprenen, medan resten av din kropp är i direkt kontakt med vattnet. Det ger både bra rörlighet och hjälper även om du börjar bli varm.

De höga temperaturerna - 20+

De flesta kommer som sagt klara sig utan våtdräkten när temperaturerna stiger här. Du kan dock återigen använda en kostym med korta armar och ben om du inte riktigt tycker att vattnet är varmt.

Det är alltid en bra idé att bära badmössa och skyddsglasögon, oavsett temperaturen på vattnet. Detta är främst av tekniska skäl, men du har förmodligen redan kontroll över det om du är van vid att simma i öppet vatten eller simma i simbassänger.

Var alltid uppmärksam på hypotermi

Hypotermi kan vara livshotande och därför är det oerhört viktigt att du känner till tecknen på det. Det är ett tillstånd där din kroppstemperatur sjunker under 35 grader. Det kan bli så lågt som 30 grader, där det blir det allvarligaste och mest livshotande.

Symptomen på hypotermi utvecklas långsamt, men kännetecknas av långsamt tal och nedsatt förmåga att tänka klart. Eftersom det inte kommer plötsligt kan det vara svårt att upptäcka, så vid låga vattentemperaturer finns det alltid en risk att ta hänsyn till.


Hypotermi påverkar kroppen enligt följande:
 • Ämnesomsättningen blir lägre
 • Du förbrukar mindre syre och bildar mindre kolmonoxid
 • Du slutar skaka trots att du fortfarande fryser mycket
 • Hjärtat fungerar mindre och mindre
 • Pulsen sjunker
 • Blodet flyter långsammare runt i kroppen, vilket ökar risken för blodproppar
 • Så småningom slutar du andas

Det är alltså ett extremt farligt tillstånd, det kan leda till döden. Om du börjar uppleva symtom när du är i vattnet, gå omedelbart. Börja aldrig gnugga din kropp för att värma upp den, eftersom det kan leda till hjärtstillestånd. Istället ska kroppen gradvis värmas upp genom att klä ut sig.

Det kan vara farligt att utsätta en person med hypotermi för hög plötslig värme, eftersom han eller hon inte kan känna brännskador. Därför rekommenderas det att höja kroppstemperaturen långsamt och säkert. På samma sätt ska du aldrig försöka värma din kropp med alkohol. Det har ingen värmande effekt, men kan annars förvärra förhållandena, eftersom det försvagar kroppen som redan är svag vid avkylning.

Om du tränar öppet vatten vid låga temperaturer bör du först och främst undvika att vara i vattnet för länge. Dessutom är rätt klädsel, som föreslagits ovan, ett bra skydd mot det farliga tillståndet

FÅ EN RABATKOD MED 10% RABATT

Rabattkoden kan användas av alla nya kunder på alla produkter på hemsidan, inklusive de produkter som rekommenderas här i artikeln.

Vad väntar du på? Få mer ut av din tid i och på vattnet!

Framgång!

Hur du skyddar dig från olyckor

Det finns bara fler risker med Open Water simning än med simning i poolen. Det bör dock inte avskräcka dig från att hoppa i havet så länge du vidtar rätt försiktighetsåtgärder.

Självklart måste du vara medveten om att du har rätt utrustning och att du bara köper våtdräkter av god kvalitet. Många ställen på nätet kan du köpa billiga kostymer från tvivelaktiga hemsidor, men du gör dig själv en stor björntjänst genom att investera i en sådan. Du har ingen garanti för att de kommer att fungera korrekt. Därför är det mycket bättre att köpa från etablerade och pålitliga varumärken som har gjort det till sitt varumärke för att garantera dig en bra och säker upplevelse i öppet vatten.

Det är också superviktigt att du är medveten om hur länge du stannar i vattnet. Vi simmare är ofta envisa och villiga att bara gå den extra milen för att uppnå bättre resultat. Även om detta är ett användbart alternativ på många sätt, kan det vara farligt om du tar det för långt. När du simmar i öppet hav, lyssna alltid på din kropp. Om det börjar kännas som att du inte orkar längre, res dig då. Dessutom är det viktigt att du håller dig till de rekommenderade tidsintervallen i förhållande till vattentemperaturen. Ingen har råd att spendera flera timmar i 10 graders vatten, hur mycket vinnarmentalitet vi än har.

Äntligen kan du förebygga många olyckor genom att ha en partner med dig. Ni kan båda uppmuntra varandra i er träning, men viktigast av allt kan ni hålla koll på att ni båda är okej. Hypotermi är väldigt svårt att upptäcka ens, så speciellt när temperaturen är låg är det faktiskt avgjort ohälsosamt att gå ut ensam. En partner kan påminna dig när det är dags att lämna vattnet, och då kan man såklart också pusha varandras träning i vattnet, så att man vinner på alla sätt. Kanske har du en kompis i din triathlonklubb, men om så inte är fallet kan du ofta hitta andra öppet vattensimmare på nätet som letar efter en träningspartner. När du väl hittat din perfekta öppenvattensällskap kan du kasta dig ut i att testa de lägre temperaturerna – och då känns det plötsligt väldigt skönt när vattnet plötsligt börjar närma sig 17-18 grader!

Rekommenderas för ditt köp

32% köper dessa produkter tillsammans med din kundvagn

Stäng
 • Sökresultat
 • Produkter

Sökresultat

  Inga resultat för ""

  Fråga vår kundservice

  Ring till oss

  08 446 888 34

  Skriv till oss

  kundservice@watery.se

  Öppningstider

  Mån-Fre: 08-22 / Lör-Sön: 16-22

  Chatta med oss

  I höger hörn